Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na wiśnie w syropie, których nie może zabraknąć na waszej półce w spiżarni. Doskonałe do ciast i deserów.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3387
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3387
Składniki
Wiśnie, płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody na sitku, usuwamy pestki i przesypujemy do miski.
Owoce zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem, aby puściły sok.
Na drugi dzień odlewamy sok z wiśni do garnka i go zagotowujemy. Gorącym sokiem zalewamy wiśnie. Odstawiamy ponownie na 24 godziny.
Po tym czasie ponownie odlewamy sok, zagotowujemy i ponownie dodajemy gorący sok do wiśni. Odstawiamy owoce na kolejne 24 godziny.
W czwartym dniu odlewamy sok, zagotowujemy. Odcedzone wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy je gorącym sokiem. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wodą.
Zapasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, układamy na blacie do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Wiśnie w syropie przechowujemy w ciemnym, chodnym miejscu do kilku miesięcy.