Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na wiśnie w syropie, których nie może zabraknąć na waszej półce w spiżarni. Doskonałe do ciast i deserów.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 168
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 381
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 165
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 168
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 381
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 165
Składniki
Wiśnie, płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody na sitku, usuwamy pestki i przesypujemy do miski.
Owoce zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem, aby puściły sok.
Na drugi dzień odlewamy sok z wiśni do garnka i go zagotowujemy. Gorącym sokiem zalewamy wiśnie. Odstawiamy ponownie na 24 godziny.
Po tym czasie ponownie odlewamy sok, zagotowujemy i ponownie dodajemy gorący sok do wiśni. Odstawiamy owoce na kolejne 24 godziny.
W czwartym dniu odlewamy sok, zagotowujemy. Odcedzone wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy je gorącym sokiem. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wodą.
Zapasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, układamy na blacie do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Wiśnie w syropie przechowujemy w ciemnym, chodnym miejscu do kilku miesięcy.