Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto może cię uratować, kiedy nagle w drzwiach staną niespodziewani goście albo co jeszcze bardziej problematyczne - rodzina, którą trzeba odpowiednio ugościć. Jednak ten wypiek sprawdzi się też zawsze wtedy, kiedy zwyczajnie masz ochotę na szybkie ciasto na niedzielę do kawy.
By szybko i łatwo przygotować przepyszne ciasto, nie musisz mieć w domu tysiąca składników i znać niezliczenie wiele technik kulinarnych. Wystarczą te podstawowe, takie jak: mąka pszenna, jajka, masło. Do takiego szybkiego ciasta z niczego możesz bez obaw dodać dowolne owoce, które akurat są pod ręką. W tym przepisie użyto jabłek, ale mogą to być też gruszki, śliwki czy też maliny lub borówki. Nie masz owoców? To żaden problem, bo możesz też upiec wilgotne ciasto jogurtowe z kubeczka.
Przede wszystkim użyj dobrej jakości kakao, najlepiej holenderskiego, które charakteryzuje się głębokim, dekadenckim smakiem. Chcąc jeszcze bardziej wzmocnić aromat, nic nie stoi na przeszkodzie, by dosypać trochę wiórek lub kropelek gorzkiej czekolady. Odrobina gorącej, mocnej kawy także potrafi nieźle podkręcić całość! Pamiętaj, że ciasto czekoladowe nie lubi długotrwałego mieszania - miksuj je tylko do połączenia składników i ani chwili dłużej, dzięki czemu ciasto wychodzi puchate, miękkie i rozpływające się w ustach. Pilnuj też ilości mąki oraz czasu pieczenia ciasta, bo przesuszone stanie się gumowate i twarde.
Szybkie ciasto z owocami w postaci kremowego musu będzie strzałem w dziesiątkę. Najprościej jest użyć zwykłych jabłek, które są dostępne w niemal każdym sklepie, a za pewne leżą też w twoim domu. Wybierz odmiany, które łatwo się rozgotowują, np. szare renety, antonówki, ligol. Przed użyciem sprawdź poziom ich słodyczy i dozuj cukier do indywidualnych preferencji smakowych. Zbyt słodkie nadzienie nie będzie dobrze się komponować z ciastem czekoladowym. Z powodzeniem możesz też przygotować super szybkie ciasto z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami, szczególnie jeśli nie masz już pomysłu, gdzie je wykorzystać.
Zawsze używaj czekolady gorzkiej lub mlecznej do przygotowania polewy, ale pamiętaj, że im większa zawartość kakao, tym końcowy produkt będzie twardszy. Ma to swoje wady i zalety - jest ona trudniejsza w krojeniu, ale też znacznie szybciej zastyga. Pamiętaj, by wylewać ją na biszkopt z jabłkami do ostygnięciu, tuż przed momentem osiągnięcia punktu tężenia. Natychmiast należy włożyć całość do lodówki i schładzać do stężenia.
Produktami niewegańskimi są przede wszystkim mleko, masło i jajka. Dwa pierwsze produkty dość łatwo zamienić na odpowiedniki pochodzenia roślinnego i są dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Więcej problemów może przysporzyć zamienienie jajek, ale wystarczy, że zamiast nich dodasz siemię lniane. Przelicznik jest dość prosty - łyżka siemienia lnianego i trzy łyżki wody zastępują jedno jajko. Po tym pieczemy ciasto w sposób identyczny co oryginalny przepis.
Z powodzeniem możesz dodać do ciasta czekoladowego dodatkowe bakalie, które nadadzą całości nieco chrupkości i ciekawej tekstury. Prawdziwą furorę zrobi ciasto pistacjowe czy ciasto migdałowo-jabłkowe. Sprawdzą się też orzechy, rodzynki czy nawet figi dla większej egzotyki. Do samego musu jabłkowego możesz dosypać szczyptę cynamonu, nawiązując do klasycznej szarlotki. Świetnie będą pasować też przyprawy korzenne i orientalne.
To szybkie ciasto na niedzielę do kawy przygotujesz w niecałą godzinę, nie licząc czasu zastygania w lodówce. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, miska i mikser, dzięki czemu z przyjemnością zaangażujesz w przygotowania również najmłodszych. To najlepsze ciasto na każdą okazję, także bardziej odświętną. Sprawdź, a z pewnością będziesz przygotowywać je częściej.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2706
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6374
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2706
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6374
Składniki
Rozpuść masło w rondelku na wolnym ogniu. Dodaj do niego cukier, kakao i mleko. Cały czas podgrzewając zawartość rondelka, wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej żółtka i delikatnie wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25x25 cm i piecz przez 30 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu poczekaj, aż wystygnie.
Jabłka obierz, pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż jabłka się rozpadną i połączą z pozostałymi składnikami. Zblenduj je na gładką masę.
Garnek umieść w kąpieli wodnej. Dodaj do jabłek pokrojone masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj rozkłócone jajka i mieszaj, aż krem zgęstnieje.
Przełóż krem na czekoladowy spód.
W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuść czekoladę w śmietanie. Poczekaj, aż przestygnie i nim stężeje, polej nią ciasto. Możesz dodatkowo ozdobić je posypką czekoladową.