Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w syropie Siostry Anastazji to sprawdzony przepis, którego przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości. Wszystko po to, aby z owoców powstało jak najwięcej soku bogatego w witaminy.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7727
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7727
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 175
Składniki
Zacznij od dokładnego umycia wiśni pod bieżącą wodą. Następnie osusz je, np. z pomocą ręczników papierowych. Wydryluj wiśnie, jeśli jest taka potrzeba. Przełóż je do dużej miski i zasyp cukrem. Zrób to dokładnie. Zostaw tak pod delikatnym przykryciem na 24 godziny.
Po tym czasie w misce powinien pojawić się sok z wiśni. Zlej go dokładnie do garnka, a następnie podgrzej na średnim ogniu. Kiedy będzie gorący, zalej ponownie wcześniej przygotowane wiśnie. Odstaw w ten sposób na kolejne 24 godziny.
Wiśnie ponownie powinny puścić sok. Przemieszaj je, a następnie zlej owocową wodę do garnka. Soku powinno być tyle, aby przykryć wszystkie wiśnie w słoikach. Jeśli jest go zbyt mało, dolej odrobinę wody.
Zacznij podgrzewać sok. Zanim zacznie wrzeć, ułóż wiśnie do wyparzonych, suchych i czystych słoików.
Zalej gotowe wiśnie w słoikach powstałym sokiem. Szczelnie zamknij każde naczynie.
W dużym garnku ułóż na dnie bawełnianą ściereczkę. Wlej do połowy wodę. Zagotuj. Ustawiaj słoiki jeden przy drugim, a następnie pasteryzuj 15 minut.
Odwróć każdy słoik do góry dnem i pozostaw w ten sposób na blacie do wystygnięcia. Tak przygotowane wiśnie w słoiku możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.