Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na żur

Zakwas na żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51283

Dodano:

Odsłon: 2940

Uwielbiamy robić wszystko od podstaw. Tym razem postawiliśmy na zakwas na żur. Wyszło mega pysznie <3 Przepis zaczerpnięty od Kardamonovy ;)

Składniki

  • 7 łyżek mąki razowej (2000)
  • 900 ml ciepłej wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żur

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy gorącą wodą, dokładnie rozrabiamy.

    Wrzucamy obrane ząbki czosnku, rozgniecione. Liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.

    Całość przelewamy do słoika, zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 4-5 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń