Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wróciliście ze spaceru po lesie z koszykiem leśnych grzybów i zastanawiacie się co z nich zrobić? Jeśli nie jesteście w stanie wykorzystać ich na bieżąco, świetnym pomysłem będzie przygotowanie z nich pysznych przetworów na zimę. Dzięki temu ich smak pozostanie z wami na długie, zimowe miesiące. Poniżej przedstawiamy przepis siostry Anastazji na doskonałą zalewę, która idealnie się nada do marynowania podgrzybków, maślaków czy kurek. Z podanego przepisu otrzymacie 4 średniej wielkości słoiczki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1327
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4168
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1161
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1327
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4168
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1161
Składniki
Grzyby oczyszczamy z piasku i trawy, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Małe grzybki możemy marynować w całości.
Umyte grzyby podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Podczas gotowania na powierzchni może pojawić się piania. Ściągamy ją przy użyciu łyżki cedzakowej.
Obgotowane grzyby przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka dodajemy po jednym liściu laurowym, kilkanaście ziarenek białej gorczycy oraz po dwie kulki ziela angielskiego.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i pokrojoną cebulę. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ocet, zalewę gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy w wodzie przez około 15 minut.