Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wróciliście ze spaceru po lesie z koszykiem leśnych grzybów i zastanawiacie się co z nich zrobić? Jeśli nie jesteście w stanie wykorzystać ich na bieżąco, świetnym pomysłem będzie przygotowanie z nich pysznych przetworów na zimę. Dzięki temu ich smak pozostanie z wami na długie, zimowe miesiące. Poniżej przedstawiamy przepis siostry Anastazji na doskonałą zalewę, która idealnie się nada do marynowania podgrzybków, maślaków czy kurek. Z podanego przepisu otrzymacie 4 średniej wielkości słoiczki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19774
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 422
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6811
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242332
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19774
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 422
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6811
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242332
Składniki
Grzyby oczyszczamy z piasku i trawy, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Małe grzybki możemy marynować w całości.
Umyte grzyby podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Podczas gotowania na powierzchni może pojawić się piania. Ściągamy ją przy użyciu łyżki cedzakowej.
Obgotowane grzyby przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka dodajemy po jednym liściu laurowym, kilkanaście ziarenek białej gorczycy oraz po dwie kulki ziela angielskiego.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i pokrojoną cebulę. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ocet, zalewę gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy w wodzie przez około 15 minut.