Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wróciliście ze spaceru po lesie z koszykiem leśnych grzybów i zastanawiacie się co z nich zrobić? Jeśli nie jesteście w stanie wykorzystać ich na bieżąco, świetnym pomysłem będzie przygotowanie z nich pysznych przetworów na zimę. Dzięki temu ich smak pozostanie z wami na długie, zimowe miesiące. Poniżej przedstawiamy przepis siostry Anastazji na doskonałą zalewę, która idealnie się nada do marynowania podgrzybków, maślaków czy kurek. Z podanego przepisu otrzymacie 4 średniej wielkości słoiczki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Grzyby oczyszczamy z piasku i trawy, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Małe grzybki możemy marynować w całości.
Umyte grzyby podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Podczas gotowania na powierzchni może pojawić się piania. Ściągamy ją przy użyciu łyżki cedzakowej.
Obgotowane grzyby przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka dodajemy po jednym liściu laurowym, kilkanaście ziarenek białej gorczycy oraz po dwie kulki ziela angielskiego.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i pokrojoną cebulę. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ocet, zalewę gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy w wodzie przez około 15 minut.