Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych w Polsce, w gruncie rzeczy jemy ją rzadko. Najczęściej pojawia się na naszych stołach od święta. Tymczasem to bardzo smaczna i szybka sałatka! Z tym pierwszym zgodzi się chyba każdy. Jeśli chodzi o drugie – może wydawać się czasochłonna i być może dlatego robimy ją okazjonalnie. Tymczasem w wielu domach regularnie dostępne są gotowe składniki na tę sałatkę (przy okazji gotowania wywaru na zupę) i wystarczy je pokroić w kostkę, co zajmuje naprawdę niewiele czasu!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler – i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Najlepiej wykorzystaj ugotowane wcześniej warzywa z wywaru. Przestudź i pokrój w kostkę (o boku trochę dłuższym niż średnica ziarnka groszku).
Przygotuj groszek. Jeśli korzystasz z mrożonego, możesz ugotować go w wywarze po warzywach lub w świeżej wodzie (gotuj do miękkości, około 5-8 minut od chwili ponownego zagotowania się wody). Jeśli dysponujesz groszkiem konserwowym, po prostu odcedź go z zalewy.
Obierz jabłko i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę (taką, jak w przypadku warzyw).
W kostkę pokrój także ogórki i szynkę. Połącz wszystkie składniki w odpowiednio dużej misce.
Dodaj do miski majonez połączony z musztardą. Wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw sałatkę pieprzem ziołowym. Dodaj trochę soli i pieprzu (mniej niż ci się wydaje – sałatka zmieni jeszcze smak). Wstaw sałatkę na kilka godzin do lodówki, by przegryzły się smaki.
Spróbuj sałatki i, jeśli uznasz za stosowne, dopraw ją mocniej solą i pieprzem.