Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych w Polsce, w gruncie rzeczy jemy ją rzadko. Najczęściej pojawia się na naszych stołach od święta. Tymczasem to bardzo smaczna i szybka sałatka! Z tym pierwszym zgodzi się chyba każdy. Jeśli chodzi o drugie – może wydawać się czasochłonna i być może dlatego robimy ją okazjonalnie. Tymczasem w wielu domach regularnie dostępne są gotowe składniki na tę sałatkę (przy okazji gotowania wywaru na zupę) i wystarczy je pokroić w kostkę, co zajmuje naprawdę niewiele czasu!
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 796
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1413
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 796
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1413
Składniki
Obierz warzywa korzeniowe – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler – i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Najlepiej wykorzystaj ugotowane wcześniej warzywa z wywaru. Przestudź i pokrój w kostkę (o boku trochę dłuższym niż średnica ziarnka groszku).
Przygotuj groszek. Jeśli korzystasz z mrożonego, możesz ugotować go w wywarze po warzywach lub w świeżej wodzie (gotuj do miękkości, około 5-8 minut od chwili ponownego zagotowania się wody). Jeśli dysponujesz groszkiem konserwowym, po prostu odcedź go z zalewy.
Obierz jabłko i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę (taką, jak w przypadku warzyw).
W kostkę pokrój także ogórki i szynkę. Połącz wszystkie składniki w odpowiednio dużej misce.
Dodaj do miski majonez połączony z musztardą. Wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw sałatkę pieprzem ziołowym. Dodaj trochę soli i pieprzu (mniej niż ci się wydaje – sałatka zmieni jeszcze smak). Wstaw sałatkę na kilka godzin do lodówki, by przegryzły się smaki.
Spróbuj sałatki i, jeśli uznasz za stosowne, dopraw ją mocniej solą i pieprzem.