Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała sałatka wielkanocna to hit tegorocznych świąt. Kusi smakiem i wyglądem. Przygotowana w tej formie przypomina nieco tort i tak też można ją podać, pokroić i podzielić między gośćmi. Warstwy złożone z dwóch rodzajów past: tuńczykowej, i jajeczno-twarogowej są dosyć zwarte, dlatego podzielenie sałatki na porcje jej nie powinno stanowić problemu. Białą sałatkę wielkanocną przed podaniem warto przez kilka godzin schłodzić w lodówce. Jak złożyć białą sałatkę wielkanocną? Do złożenia białej sałatki wielkanocnej najlepiej wykorzystać rant od tortownicy (na poniższą porcję składników idealnie sprawdzi się tortownica o średnicy 16 cm). Rant tortownicy ułóżcie na desce lub talerzu, na którym zamierzacie zaserwować przystawkę. Wyłóżcie kolejno dwie pasty: tuńczykową i twarogową. Górę sałatki udekorujcie tartymi żółtkami jaj. Na górę wyłóżcie połówki jajek i odrobinę zieleniny. To wszystko! Po schłodzeniu wystarczy zdjąć rant i ustawić sałatkę na stole.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1181
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1181
Składniki
Gotową sałatkę wielkanocną wstaw do lodówki, schładzaj przez minimum 4-5 godzin w lodówce.
Schłodzoną sałatkę wyjmij z lodówki, zdejmij rant. Gotową białą sałatkę wielkanocną postaw na stole pośród innych wielkanocnych przekąsek.
Rant tortownicy ustaw na desce lub talerzu, na którym zamierzasz zaserwować sałatkę.
Do miski przełóż tuńczyka odsączonego z zalewy, rozdrobnij do widelcem. Dodaj cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i 4 łyżki majonezu. Składniki dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Pastę tuńczykową wyłóż na spód deski. Powierzchnię wyrównaj.
Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone białka jaj. Składniki połącz z majonezem, jogurtem greckim, chrzanem i musztardą. Składniki wymieszaj.
Pastę twarogowo-jajeczną rozsmaruj na warstwie pasty tuńczykowej. Powierzchnię wyrównaj.
Żółtka jaj zetrzyj na tarce. Oprósz nimi sałatkę.
Białą sałatkę wielkanocną udekoruj połówkami jajek i zieleniną.