Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, warzywna sałatka z makaronem, która może stać się samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. O tej porze roku do zrobienia tej sałatki użyłam warzyw mrożonych, ale w lecie najlepiej wykorzystać świeże warzywa. Polecam!
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 99
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 215
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 99
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 215
Składniki
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, do której następnie wrzucamy fasolkę szparagową, po 4 minutach dodajemy różyczki kalafiora, a po kolejnych 2 minutach wsypujemy zielony groszek. Warzywa gotujemy jeszcze 3 minuty. Ugotowane wyciągamy z wody na sito (za pomocą łyżki cedzakowej), studzimy. Do wody, która pozostała po gotowaniu warzyw wrzucamy makaron, gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy. Bób podczas gotowania zabarwia wodę, więc gotujemy go w oddzielnym garnku, w osolonej wodzie. Czas gotowania 20 minut. Ugotowany bób odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Zimne warzywa i makaron przekładamy do miski, dodajemy sos*, przyprawiamy solą, wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę serwujemy posypaną sezamem zrumienionym na suchej patelni. *W garnuszku mieszamy oliwę z oliwek, ocet winny, pieprz mielony.
Smacznego.