Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to sezonowe warzywo strączkowe. Świeży jest dostępny na tyle krótko, że zwykle brakuje nam czasu, by przyrządzać go na wyszukane sposoby. Najczęściej po prostu gotujemy go do miękkości i ze smakiem wyjadamy z miski bez jakichkolwiek dodatków. Warto jednak poszukać kulinarnych inspiracji, jeśli chodzi o dania z bobem, ponieważ to znakomita baza do past kanapkowych, sałatek, zapiekanek, makaronów. Co ważne, to niezwykle zdrowe warzywo, szczególnie cenne dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka. Jest także dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego czy potasu. Dobrze jest sięgać po bób częściej niż raz do roku – poza sezonem dostępny jest w postaci mrożonek! Jeśli choć raz zjesz bób z boczkiem, z pewnością zechcesz nie raz powrócić do tego rewelacyjnego smaku!
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 240
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 119
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 613
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 240
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 119
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 613
Składniki
Ugotuj bób w dość dużej ilości wody – posolonej, z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj do miękkości ziaren. Młody bób gotuje się kilka minut, starszy – kilkanaście. Po ugotowaniu obierz nasiona ze skórek.
Pokrój dość drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w cienkie, niewielkie plasterki.
Zeszklij cebulę na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek i plasterki boczku. Smaż, aż się zarumienią. Wówczas dodaj bób, posiekaną miętę i resztę oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.