Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to sezonowe warzywo strączkowe. Świeży jest dostępny na tyle krótko, że zwykle brakuje nam czasu, by przyrządzać go na wyszukane sposoby. Najczęściej po prostu gotujemy go do miękkości i ze smakiem wyjadamy z miski bez jakichkolwiek dodatków. Warto jednak poszukać kulinarnych inspiracji, jeśli chodzi o dania z bobem, ponieważ to znakomita baza do past kanapkowych, sałatek, zapiekanek, makaronów. Co ważne, to niezwykle zdrowe warzywo, szczególnie cenne dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka. Jest także dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego czy potasu. Dobrze jest sięgać po bób częściej niż raz do roku – poza sezonem dostępny jest w postaci mrożonek! Jeśli choć raz zjesz bób z boczkiem, z pewnością zechcesz nie raz powrócić do tego rewelacyjnego smaku!
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 8027
Przepis dnia
Pyszny i prosty chleb na piwie z dodatkiem miodu. Piwo w trakcie pieczenia od...
Odsłon: 8300
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 159
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 2261
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 8027
Przepis dnia
Pyszny i prosty chleb na piwie z dodatkiem miodu. Piwo w trakcie pieczenia od...
Odsłon: 8300
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 159
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 2261
Składniki
Ugotuj bób w dość dużej ilości wody – posolonej, z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj do miękkości ziaren. Młody bób gotuje się kilka minut, starszy – kilkanaście. Po ugotowaniu obierz nasiona ze skórek.
Pokrój dość drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w cienkie, niewielkie plasterki.
Zeszklij cebulę na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek i plasterki boczku. Smaż, aż się zarumienią. Wówczas dodaj bób, posiekaną miętę i resztę oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.