Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to sezonowe warzywo strączkowe. Świeży jest dostępny na tyle krótko, że zwykle brakuje nam czasu, by przyrządzać go na wyszukane sposoby. Najczęściej po prostu gotujemy go do miękkości i ze smakiem wyjadamy z miski bez jakichkolwiek dodatków. Warto jednak poszukać kulinarnych inspiracji, jeśli chodzi o dania z bobem, ponieważ to znakomita baza do past kanapkowych, sałatek, zapiekanek, makaronów. Co ważne, to niezwykle zdrowe warzywo, szczególnie cenne dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka. Jest także dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego czy potasu. Dobrze jest sięgać po bób częściej niż raz do roku – poza sezonem dostępny jest w postaci mrożonek! Jeśli choć raz zjesz bób z boczkiem, z pewnością zechcesz nie raz powrócić do tego rewelacyjnego smaku!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5631
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29759
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5631
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 242
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29759
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Ugotuj bób w dość dużej ilości wody – posolonej, z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj do miękkości ziaren. Młody bób gotuje się kilka minut, starszy – kilkanaście. Po ugotowaniu obierz nasiona ze skórek.
Pokrój dość drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w cienkie, niewielkie plasterki.
Zeszklij cebulę na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek i plasterki boczku. Smaż, aż się zarumienią. Wówczas dodaj bób, posiekaną miętę i resztę oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.