Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to sezonowe warzywo strączkowe. Świeży jest dostępny na tyle krótko, że zwykle brakuje nam czasu, by przyrządzać go na wyszukane sposoby. Najczęściej po prostu gotujemy go do miękkości i ze smakiem wyjadamy z miski bez jakichkolwiek dodatków. Warto jednak poszukać kulinarnych inspiracji, jeśli chodzi o dania z bobem, ponieważ to znakomita baza do past kanapkowych, sałatek, zapiekanek, makaronów. Co ważne, to niezwykle zdrowe warzywo, szczególnie cenne dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka. Jest także dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego czy potasu. Dobrze jest sięgać po bób częściej niż raz do roku – poza sezonem dostępny jest w postaci mrożonek! Jeśli choć raz zjesz bób z boczkiem, z pewnością zechcesz nie raz powrócić do tego rewelacyjnego smaku!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11101
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6362
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5412
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13340
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5098
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11101
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6362
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5412
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13340
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5098
Składniki
Ugotuj bób w dość dużej ilości wody – posolonej, z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj do miękkości ziaren. Młody bób gotuje się kilka minut, starszy – kilkanaście. Po ugotowaniu obierz nasiona ze skórek.
Pokrój dość drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w cienkie, niewielkie plasterki.
Zeszklij cebulę na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek i plasterki boczku. Smaż, aż się zarumienią. Wówczas dodaj bób, posiekaną miętę i resztę oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.