Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na buraczki z czosnkiem i orzechami jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku kroków, co wcale nie oznacza, że smakuje zwyczajnie i nudno. W tym przepisie znajdziecie połączenie słodyczy buraków z lekką ostrością czosnku i chrupiącą nutą prażonych orzechów włoskich. W zależności od upodobań możesz ugotować lub upiec buraki.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4579
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418014
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4579
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418014
Składniki
Buraki dokładnie umyj pod zimną wodą, włóż do rondelka, zalej wodą i dodaj ząbki czosnku w łupinach. Przykryj garnek pokrywką i gotuj buraki do miękkości. Możesz także ugotować warzywa na półtwardo i przełożyć je do piekarnika, aby uzyskały pełną miękkość. Gotowe buraki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach lub po prostu drobno posiekaj i przełóż do dużej miski.
Pokrój orzechy i podpraż je na suchej patelni. Ugotowany lub upieczony czosnek wyciśnij z łupin do miseczki i rozgnieć na pastę. Następnie dodaj oliwę, ocet oraz sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Do miski z burakami przełóż podprażone orzechy i zalej czosnkowo-oliwnym sosem. Podawaj od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Buraczki stanowią także świetny farsz do pierogów lub naleśników.