Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na buraczki z czosnkiem i orzechami jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku kroków, co wcale nie oznacza, że smakuje zwyczajnie i nudno. W tym przepisie znajdziecie połączenie słodyczy buraków z lekką ostrością czosnku i chrupiącą nutą prażonych orzechów włoskich. W zależności od upodobań możesz ugotować lub upiec buraki.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1241
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 511
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1330
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1241
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 511
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1330
Składniki
Buraki dokładnie umyj pod zimną wodą, włóż do rondelka, zalej wodą i dodaj ząbki czosnku w łupinach. Przykryj garnek pokrywką i gotuj buraki do miękkości. Możesz także ugotować warzywa na półtwardo i przełożyć je do piekarnika, aby uzyskały pełną miękkość. Gotowe buraki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach lub po prostu drobno posiekaj i przełóż do dużej miski.
Pokrój orzechy i podpraż je na suchej patelni. Ugotowany lub upieczony czosnek wyciśnij z łupin do miseczki i rozgnieć na pastę. Następnie dodaj oliwę, ocet oraz sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Do miski z burakami przełóż podprażone orzechy i zalej czosnkowo-oliwnym sosem. Podawaj od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Buraczki stanowią także świetny farsz do pierogów lub naleśników.