Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na buraczki z czosnkiem i orzechami jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku kroków, co wcale nie oznacza, że smakuje zwyczajnie i nudno. W tym przepisie znajdziecie połączenie słodyczy buraków z lekką ostrością czosnku i chrupiącą nutą prażonych orzechów włoskich. W zależności od upodobań możesz ugotować lub upiec buraki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Buraki dokładnie umyj pod zimną wodą, włóż do rondelka, zalej wodą i dodaj ząbki czosnku w łupinach. Przykryj garnek pokrywką i gotuj buraki do miękkości. Możesz także ugotować warzywa na półtwardo i przełożyć je do piekarnika, aby uzyskały pełną miękkość. Gotowe buraki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach lub po prostu drobno posiekaj i przełóż do dużej miski.
Pokrój orzechy i podpraż je na suchej patelni. Ugotowany lub upieczony czosnek wyciśnij z łupin do miseczki i rozgnieć na pastę. Następnie dodaj oliwę, ocet oraz sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Do miski z burakami przełóż podprażone orzechy i zalej czosnkowo-oliwnym sosem. Podawaj od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Buraczki stanowią także świetny farsz do pierogów lub naleśników.