Do góry

Sałatki Przepis na:

Buraczki z syropem z bzu

Buraczki z syropem z bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2286 Ocena: 50313

Dodano:

Odsłon: 109

Ostatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch.

Składniki

  • 1 kg buraczków
  • 75 ml oleju z pestek winogron
  • 75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 50 ml octu ryżowego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczki z syropem z bzu

Przygotowanie

  1. Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową, przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od wielkości warzyw) w temperaturze 190°C.
    Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Przekładamy do słoików. Przekładamy do garnka z wodą (3/4 wysokości słoików), gotujemy 25 minut. Studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KulinarnaChwila 02 lipca Takich jeszcze nie jadłam, muszę zrobić ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 01 lipca Zaskakujący pomysł ale warto go wypróbować:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń