Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Podaję Wam mój przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, jakim są buraczki zasmażane. Smacznego!
tarka, patelnia, drewniana łyżka, garnek
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6159
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie...
Odsłon: 9614
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6159
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie...
Odsłon: 9614
Składniki
Podaję wam od razu policzone przeze mnie kalorie ;) Buraki gotowane (246 kcal) Cebula biała (60 kcal) Masło (377! kcal) Cała potrawa zawiera 683 kcal. Z podanej gramatury składników powinno wyjść ok. 600 g gotowej potrawy. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości a następnie obierz ze skórki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść 50g masła a następnie wrzuć cebulę. Zwróć uwagę, aby ogień nie palił się zbyt mocno, bo cebula szybko się przypali pozostając twardą. Po około 5 minutach smażenia cebula powinna być miękka.
Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz nadmiar soku, który wypuściły i wrzuć na patelnię, na której jest cebula. Wymieszaj dokładnie oba składniki na patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dopraw buraczki solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym lub octem , aby nadać im aromatyczny kwaskowy smak. Smaż buraczki na wolnym ogniu aż do odparowania nadmiaru wody. Po tym czasie możesz je podawać na ciepło. Buraczki zasmażane idealnie komponują się w towarzystwie kotleta mielonego z gotowanymi ziemniakami posypanymi sporą ilością świeżego koperku! Smacznego!