Cześć! Podaję Wam mój przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, jakim są buraczki zasmażane. Smacznego!
Buraczki zasmażane
Składniki
- Buraki czerwone 600g
- Cebula biała 150g
- Masło 50g
- Sól
- Cukier
- Kwas cytrynowy/ocet
Składniki
- Buraki czerwone 600g
- Cebula biała 150g
- Masło 50g
- Sól
- Cukier
- Kwas cytrynowy/ocet

Potrzebne przybory kuchenne
tarka, patelnia, drewniana łyżka, garnek
Etapy przygotowania
Podaję wam od razu policzone przeze mnie kalorie ;) Buraki gotowane (246 kcal) Cebula biała (60 kcal) Masło (377! kcal) Cała potrawa zawiera 683 kcal. Z podanej gramatury składników powinno wyjść ok. 600 g gotowej potrawy. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości a następnie obierz ze skórki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść 50g masła a następnie wrzuć cebulę. Zwróć uwagę, aby ogień nie palił się zbyt mocno, bo cebula szybko się przypali pozostając twardą. Po około 5 minutach smażenia cebula powinna być miękka.

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz nadmiar soku, który wypuściły i wrzuć na patelnię, na której jest cebula. Wymieszaj dokładnie oba składniki na patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dopraw buraczki solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym lub octem , aby nadać im aromatyczny kwaskowy smak. Smaż buraczki na wolnym ogniu aż do odparowania nadmiaru wody. Po tym czasie możesz je podawać na ciepło. Buraczki zasmażane idealnie komponują się w towarzystwie kotleta mielonego z gotowanymi ziemniakami posypanymi sporą ilością świeżego koperku! Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 213
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 120
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 223
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 73
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 213
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 120
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 223
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 73



Składniki
- Buraki czerwone 600g
- Cebula biała 150g
- Masło 50g
- Sól
- Cukier
- Kwas cytrynowy/ocet
Podaję wam od razu policzone przeze mnie kalorie ;) Buraki gotowane (246 kcal) Cebula biała (60 kcal) Masło (377! kcal) Cała potrawa zawiera 683 kcal. Z podanej gramatury składników powinno wyjść ok. 600 g gotowej potrawy. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości a następnie obierz ze skórki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść 50g masła a następnie wrzuć cebulę. Zwróć uwagę, aby ogień nie palił się zbyt mocno, bo cebula szybko się przypali pozostając twardą. Po około 5 minutach smażenia cebula powinna być miękka.
Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz nadmiar soku, który wypuściły i wrzuć na patelnię, na której jest cebula. Wymieszaj dokładnie oba składniki na patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dopraw buraczki solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym lub octem , aby nadać im aromatyczny kwaskowy smak. Smaż buraczki na wolnym ogniu aż do odparowania nadmiaru wody. Po tym czasie możesz je podawać na ciepło. Buraczki zasmażane idealnie komponują się w towarzystwie kotleta mielonego z gotowanymi ziemniakami posypanymi sporą ilością świeżego koperku! Smacznego!