Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciecierzyca z brokułami to danie pełne cennych dla zdrowia składników, a przy tym niezwykle smaczne. Jeśli nie masz czasu na namaczanie i gotowanie ciecierzycy, możesz użyć ziaren z puszki. Zrezygnuj z masła i zastąp je oliwą, żeby poczęstować przyjaciół wegan. Dzięki tartej bułce danie przyjemnie chrupie, ale osoby uczulone na gluten mogą ją zastąpić na przykład prażonymi ziarnami słonecznika. Zjedz ciecierzycę z brokułami w charakterze samodzielnego posiłku lub podaj jako dodatek do dania mięsnego. Dwa warzywa, a tyle możliwości!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2888
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2888
Składniki
Ciecierzycę dokładnie wypłucz, zalej zimną wodą (tak by wszystkie ziarenka znalazły się pod jej powierzchnią) wody z dodatkiem sody oczyszczonej i odstaw na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ponownie wypłucz ziarna, zalej około 1 l świeżej wody z łyżeczką tymianku i ugotuj do miękkości. Potrwa to około 50-60 minut. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soli. Ugotowaną ciecierzycę odcedź.
Oddziel różyczki brokułu od łodygi. Wrzuć je do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj przez kilka minut (różyczki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Odcedź.
Rozgrzej w głębokiej patelni masło klarowane. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek. Smaż przez krótką chwilę. Dołóż na patelnię ciecierzycę i różyczki brokułu. Smaż przez chwilę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na osobnej, suchej patelni podgrzej bułkę tartą. Gdy się lekko zarumieni, dodaj masło. Wymieszaj. Połącz zasmażkę z bułki z ciecierzycą i brokułami.