Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka po włosku to proste, ale aromatyczne danie. Możesz je serwować samodzielnie albo jako dodatek do kurczaka, ryby albo makaronu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8110
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2762
Polecam.
Odsłon: 1340
Polecam.
Odsłon: 399
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8110
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2762
Polecam.
Odsłon: 1340
Polecam.
Odsłon: 399
Składniki
Fasolkę umyj, odetnij końcówki i przekrój dłuższe strąki na pół. Ugotuj ją w osolonej wodzie przez około 8-10 minut aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Odcedź i odstaw na bok.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek obierz i zgnieć z pomocą noża, a następnie pokrój.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę przez 2-3 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj na patelnię pomidory z puszki lub pokrojone świeże pomidory wraz z sokiem, który wypuściły. Wlej 100 ml wody do puszki, wymieszaj. Kiedy składniki na patelni się zagotują, wlej ją. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dosyp paprykę wędzoną, oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Dopraw solą i pieprzem.
Duś sos na średnim ogniu przez około 10 minut.
Do sosu dodaj ugotowaną fasolkę i dokładnie wymieszaj. Duś całość jeszcze 5 minut. Podawaj fasolkę gorącą, posypaną świeżo startym parmezanem.