Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda fasolka szparagowa podana z bułką tartą i masełkiem to doskonały dodatek do letniego obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Oczywiście fasolkę szparagową można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Nam bardzo smakuje ta najpopularniejsza wersja z przyrumienioną bułką tartą.
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 130
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 77
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 83
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1273
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 130
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 77
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 83
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1273
Składniki
Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół. Gotowe strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak i zachować piękny kolor. Czasami tak robimy z fasolką, kalafiorem i brokułami.
Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż stara, a żółta trochę szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie rozgotowana gotujemy ją od 10 do 15 minut, licząc od momentu zagotowania. Fasolkę idealnie ugotowaną odcedzamy i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, wstawiamy patelnię na kuchenkę i na małym ogniu rumienimy bułkę, stale mieszając. Kiedy będzie już złocista dorzucamy do niej masło klarowane i zestawiamy z ognia. Do tak przygotowanej bułki tartej z masłem dorzucamy fasolkę i obtaczamy ją dobrze podgrzewając przez chwilę.
Fasolka szparagowa gotowa!