Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka w sosie maślanym to niezwykle prosty przepis na prawdziwie letnie danie. Idealnie ugotowana, miękka i aromatyczna fasolka jest gotowa już w 15 minut. Delikatny sos na bazie masła, ale z wyczuwalną nutą czosnku i skórki cytrynowej sprawia, że cała twoja rodzina zakocha się w tej postaci fasolki szparagowej. Będzie świetnym dodatkiem do mięs, także grillowanych, ale z powodzeniem może też stanowić samodzielny lunch czy kolację, szczególnie w czasie upalnych dni.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Większe sztuki przekrój na pół.
Na szeroką patelnię wlej oliwę i rozgrzej ją na średnio-wysokim ogniu. Dodaj fasolkę i połowę soli. Smaż całość przez 5 minut, aż fasolka się lekko przyrumieni. Cały czas mieszaj, by warzywo się równomiernie podsmażyło i nie przypaliło z żadnej strony.
Wlej bulion. Przykryj patelnię i duś całość przez 2 minuty.
Następnie odkryj naczynie i zmniejsz ogień do małego. Gotuj aż cały płyn odparuje.
Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj. Dodaj je na patelnię, razem z masłem, skórką cytrynową i resztą przypraw.
Fasolkę w sosie maślanym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Resztki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, przez 3-4 dni. Podgrzewaj delikatnie na patelni.