Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielona fasolka z chrupiącym czosnkiem to prosty, a zarazem niezwykle wykwintny sposób na urozmaicenie codziennego obiadu. Delikatnie zblanszowana, zachowuje swoją naturalną jędrność i głęboki zielony kolor, podczas gdy chrupiące plasterki czosnku dodają jej niepowtarzalnego charakteru i intensywnego aromatu. Całość łączy sos sojowy, który nadaje lekko słonego aromatu. To danie, które dobrze sprawdzi się jako lekka przystawka, jak i dodatek do głównego posiłku. Przygotuj ją na niedzielny obiad lub spakuj ją na szybki i zdrowy lunch do pracy.
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 132
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 132
Składniki
Fasolkę oczyść i usuń końcówki oraz łyka. Większe kawałki możesz przekroić na pół. Zblanszuj ją w gorącej wodzie przez kilka minut aż będzie al dente.
Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki, a 3 ząbki drobno posiekaj do późniejszego smażenia.
Rozgrzej na patelni olej do głębokiego smażenia na średnim ogniu. Włóż do środka plasterki czosnku i smaż go przez 1-2 minuty do zrumienienia. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na sitko. Pozostaw do ostygnięcia.
Na patelnię dodaj siekany czosnek i podsmaż go przez minutę. Dodaj fasolkę i zalej ją sosem sojowym. Całość wymieszaj i duś przez minutę.
Fasolkę przełóż na talerz i posyp odłożonym wcześniej czosnkiem.
Fasolkę z chrupiącym czosnkiem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.