Fattoush: popularna sałatka z Bliskiego Wschodu
Składniki
- 1 główka rzymskiej sałaty, liście należy podrzeć na mniejsze kawałki
- 1 duży ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
- garść pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- cebula dymka, posiekana
- 3-4 rzodkiewki, pokrojone
- natka pietruszki, posiekana
- garść liści mięty, posiekane
- Sos:
- sok z 1 dużej cytryn
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sumaku
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1
W dużej misce mieszamy składniki sałatki, w małej miseczce łączymy dokładnie wszystkie składniki sosu.
2
Przygotowany sos łączymy z sałatką. Podajemy z chlebkami pita.