Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewetki na oliwie czosnkowej – będą doskonałym dodatkiem do klasycznego zestawu rodem z greckiej kuchni.
Grecka sałatka z krewetkami
Składniki
Składniki na sałatkę:
- 150 g krewetek (średniej wielkości)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g sera sałatkowego typu feta
- 1 czerwona cebula
- 100 g czarnych oliwek (bez zalewy)
- duża garść rukoli
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól (do smaku)
Składniki na sos:
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki octu winnego
- ½ łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz (do smaku)
Składniki
Składniki na sałatkę:
- 150 g krewetek (średniej wielkości)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g sera sałatkowego typu feta
- 1 czerwona cebula
- 100 g czarnych oliwek (bez zalewy)
- duża garść rukoli
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól (do smaku)
Składniki na sos:
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki octu winnego
- ½ łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz (do smaku)
Etapy przygotowania
Rozmroź krewetki (chyba, że dysponujesz świeżymi). Możesz usunąć z nich ogonki albo robić to już w czasie konsumpcji. Pokrój ząbki czosnku na grube plastry. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy. Podsmaż na niej czosnek. Gdy się zarumieni, dołóż na patelnię krewetki i obsmaż na złocisty kolor. Pod koniec smażenia lekko posól. Po usmażeniu ułóż krewetki na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Oddziel czosnek – nie dodawaj go do sałatki.
Połącz w miseczce oliwę, miód, wodę i ocet. Wymieszaj na jednolity sos. Dodaj zioła i drobno posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut. Przed użyciem zamieszaj.
Pokrój ogórki w kostkę (możesz tylko umyć i nie obierać). Opłucz oliwki z zalewy. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub półplasterki. Pokrój w kostkę ser. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj rukolę. Delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem zalej sałatkę sosem. Na wierzchu każdej porcji ułóż kilka krewetek.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 49
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 146
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2512
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 49
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 146
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2512
Składniki
- 150 g krewetek (średniej wielkości)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- 100 g sera sałatkowego typu feta
- 1 czerwona cebula
- 100 g czarnych oliwek (bez zalewy)
- duża garść rukoli
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól (do smaku)
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki octu winnego
- ½ łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz (do smaku)
Rozmroź krewetki (chyba, że dysponujesz świeżymi). Możesz usunąć z nich ogonki albo robić to już w czasie konsumpcji. Pokrój ząbki czosnku na grube plastry. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy. Podsmaż na niej czosnek. Gdy się zarumieni, dołóż na patelnię krewetki i obsmaż na złocisty kolor. Pod koniec smażenia lekko posól. Po usmażeniu ułóż krewetki na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Oddziel czosnek – nie dodawaj go do sałatki.
Połącz w miseczce oliwę, miód, wodę i ocet. Wymieszaj na jednolity sos. Dodaj zioła i drobno posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut. Przed użyciem zamieszaj.
Pokrój ogórki w kostkę (możesz tylko umyć i nie obierać). Opłucz oliwki z zalewy. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub półplasterki. Pokrój w kostkę ser. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj rukolę. Delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem zalej sałatkę sosem. Na wierzchu każdej porcji ułóż kilka krewetek.