Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewetki na oliwie czosnkowej – będą doskonałym dodatkiem do klasycznego zestawu rodem z greckiej kuchni.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 44
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 140
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 44
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 140
Składniki
Rozmroź krewetki (chyba, że dysponujesz świeżymi). Możesz usunąć z nich ogonki albo robić to już w czasie konsumpcji. Pokrój ząbki czosnku na grube plastry. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy. Podsmaż na niej czosnek. Gdy się zarumieni, dołóż na patelnię krewetki i obsmaż na złocisty kolor. Pod koniec smażenia lekko posól. Po usmażeniu ułóż krewetki na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Oddziel czosnek – nie dodawaj go do sałatki.
Połącz w miseczce oliwę, miód, wodę i ocet. Wymieszaj na jednolity sos. Dodaj zioła i drobno posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut. Przed użyciem zamieszaj.
Pokrój ogórki w kostkę (możesz tylko umyć i nie obierać). Opłucz oliwki z zalewy. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub półplasterki. Pokrój w kostkę ser. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj rukolę. Delikatnie wymieszaj. Tuż przed podaniem zalej sałatkę sosem. Na wierzchu każdej porcji ułóż kilka krewetek.