Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa duszona na maśle klarowanym, przyprawiana na słodko -kwaśno tak jak młoda kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych.
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Kalarepy obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Liście pozbawiamy łodyg, szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kalarepę. Lekko ją solimy i podsmażamy 5 minut. Następnie dorzucamy poszatkowane liście, krótko podsmażamy całość, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy kalarepę do miękkości, czyli 10-15 minut. Pilnujemy, aby kalarepa nie rozgotowała się.
Na koniec zarzucamy na patelnię łyżkę mąki, która zagęści jarzynkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Możemy ewentualnie dodać łyżeczkę maggi. Gotową jarzynkę z kalarepy posypujemy posiekanym koperkiem.
Jarzynka z kalarepy na ciepło gotowa!
Nasza rada: Kalarepa powinna być młoda, aby nie była łykowata. Liście muszą być zdrowe, zielone, niezwiędłe.