Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa duszona na maśle klarowanym, przyprawiana na słodko -kwaśno tak jak młoda kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych.
Proste w przygotowaniu powidła śliwkowe , których nie może zabraknąć w mojej...
Odsłon: 39
Pizza którą robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :) Od kilku lat ma...
Odsłon: 3836
Na koniec lata przepis na fermentowaną lemoniadę. Lekko musująca, orzeźwiając...
Odsłon: 339
Proste w przygotowaniu powidła śliwkowe , których nie może zabraknąć w mojej...
Odsłon: 39
Pizza którą robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :) Od kilku lat ma...
Odsłon: 3836
Na koniec lata przepis na fermentowaną lemoniadę. Lekko musująca, orzeźwiając...
Odsłon: 339
Składniki
Kalarepy obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Liście pozbawiamy łodyg, szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kalarepę. Lekko ją solimy i podsmażamy 5 minut. Następnie dorzucamy poszatkowane liście, krótko podsmażamy całość, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy kalarepę do miękkości, czyli 10-15 minut. Pilnujemy, aby kalarepa nie rozgotowała się.
Na koniec zarzucamy na patelnię łyżkę mąki, która zagęści jarzynkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Możemy ewentualnie dodać łyżeczkę maggi. Gotową jarzynkę z kalarepy posypujemy posiekanym koperkiem.
Jarzynka z kalarepy na ciepło gotowa!
Nasza rada: Kalarepa powinna być młoda, aby nie była łykowata. Liście muszą być zdrowe, zielone, niezwiędłe.