Do góry

Sałatki Przepis na:

Jesienna sałatka z rukoli, pieczonej dyni i buraków

Jesienna sałatka z rukoli, pieczonej dyni i buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10225

Dodano:

Odsłon: 2744

smaczna propozycja na lekki, jesienny posiłek. Jeśli znudziły się Wam zwykłe kanapki do pracy polecam tę pożywną, zdrową, smaczną sałatkę

Składniki

  • rukola
  • pieczona dynia
  • pieczony burak
  • ser feta
  • dressing:
  • oliwa (u mnie olej z orzechów arachidowych)
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: prażony sezam i ziarna słonecznika
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na folii aluminiowej ułożonej na blasze. Polać ją oliwą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Buraka umyć, zawinąć w folię aluminiową i polożyć na blachę obok dyni. Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni (aż dynia będzie miękka ale nie będzie się rozpadała). Burak może potrzebowac trochę więcej czasu w piekarniku. Wystudzić. (część dyni zuzyłam do sałatki, z reszty zrobiłam zupę - krem)



  2. Rukolę umyć, osuszyć, przełozyc do miski. Dołożyć dynię i buraka pokrojonego w kostkę oraz pokrojoną w kostkę fetę. Posypać uprażonym sezamem i ziarnami słonecznika. Polać dressingiem. (wszystkie składniki sosu wymieszać). Wszystko delikatnie wymieszać. Sałatkę mozna jeść samodzielnie lub podawac ze świezym pieczywem.

  3. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń