Kalafior pieczony w całości to oszałamiające danie, które jest nie tylko pyszne, ale też szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników, by móc cieszyć się wyjątkowymi i aromatycznymi smakami.
Kalafior pieczony w całości
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ¼ szklanki świeżych liści natki pietruszki
Sos:
- 50 g białego sezamu lub gotowej pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 50 ml zimnej wody
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ¼ szklanki świeżych liści natki pietruszki
Sos:
- 50 g białego sezamu lub gotowej pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 50 ml zimnej wody

Etapy przygotowania
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż metalową kratkę. Kalafiora umyj i odetnij nadmiar rdzenia, by całość stabilnie i płasko leżała na blaszce. Usuń liście, które zasłaniają różyczki. W bardzo dużym garnku, w którym kalafior zmieści się w całości, zagotuj wodę. Ostrożnie włóż kalafior do garnka, wierzchem do dołu. Przykryj go i gotuj przez 8 minut.
Wyjmij kalafior i połóż go na kratce, rdzeniem do dołu. Zostaw go na ok. 15 minut.
Ruszt zdejmij, a kalafior przenieś bezpośrednio na papier do pieczenia. Skrop różyczki łyżką oliwy z oliwek i dokładnie rozsmaruj tłuszcz dłońmi lub silikonowym pędzelkiem. Posyp kalafior kurkumą, solą i kminkiem. Na koniec skrop całość drugą łyżką oliwy, tym razem bez rozsmarowywania.
Wstaw kalafior do piekarnika nastawionego na 230 st. Celsjusza. Piecz go przez 40-45 minut, do ładnego zrumienienia, a nawet delikatnego zwęglenia w niektórych miejscach.
Przygotuj sos. Jeśli nie dysponujesz pastą tahini, przygotuj ją samodzielnie poprzez uprażenie sezamu na suchej patelni przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj go do uzyskania gęstego kremu. Pastę tahini wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu kalafiora pieczonego w całości z piekarnika, odstaw go do przestudzenia na 5 minut. Następnie możesz polać go przygotowanym sosem i udekorować siekaną natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 88

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 189

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 2113

Ostatnio komentowane przepisy

To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 88

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 189

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 2113




Składniki
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ¼ szklanki świeżych liści natki pietruszki
- 50 g białego sezamu lub gotowej pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 50 ml zimnej wody
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż metalową kratkę. Kalafiora umyj i odetnij nadmiar rdzenia, by całość stabilnie i płasko leżała na blaszce. Usuń liście, które zasłaniają różyczki. W bardzo dużym garnku, w którym kalafior zmieści się w całości, zagotuj wodę. Ostrożnie włóż kalafior do garnka, wierzchem do dołu. Przykryj go i gotuj przez 8 minut.
Wyjmij kalafior i połóż go na kratce, rdzeniem do dołu. Zostaw go na ok. 15 minut.
Ruszt zdejmij, a kalafior przenieś bezpośrednio na papier do pieczenia. Skrop różyczki łyżką oliwy z oliwek i dokładnie rozsmaruj tłuszcz dłońmi lub silikonowym pędzelkiem. Posyp kalafior kurkumą, solą i kminkiem. Na koniec skrop całość drugą łyżką oliwy, tym razem bez rozsmarowywania.
Wstaw kalafior do piekarnika nastawionego na 230 st. Celsjusza. Piecz go przez 40-45 minut, do ładnego zrumienienia, a nawet delikatnego zwęglenia w niektórych miejscach.
Przygotuj sos. Jeśli nie dysponujesz pastą tahini, przygotuj ją samodzielnie poprzez uprażenie sezamu na suchej patelni przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj go do uzyskania gęstego kremu. Pastę tahini wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu kalafiora pieczonego w całości z piekarnika, odstaw go do przestudzenia na 5 minut. Następnie możesz polać go przygotowanym sosem i udekorować siekaną natką pietruszki.
Pyszna kanapka :)
Pyszotka:)
Wspaniała kanapka!
Dobre śniadanie to podstawa 👌 pychotka.
Pyszne , pożywne śniadanko.;)