Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior pieczony w całości to oszałamiające danie, które jest nie tylko pyszne, ale też szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników, by móc cieszyć się wyjątkowymi i aromatycznymi smakami.
Polecam.
Odsłon: 289
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 374
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 978
Polecam.
Odsłon: 289
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 374
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 978
Składniki
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż metalową kratkę. Kalafiora umyj i odetnij nadmiar rdzenia, by całość stabilnie i płasko leżała na blaszce. Usuń liście, które zasłaniają różyczki. W bardzo dużym garnku, w którym kalafior zmieści się w całości, zagotuj wodę. Ostrożnie włóż kalafior do garnka, wierzchem do dołu. Przykryj go i gotuj przez 8 minut.
Wyjmij kalafior i połóż go na kratce, rdzeniem do dołu. Zostaw go na ok. 15 minut.
Ruszt zdejmij, a kalafior przenieś bezpośrednio na papier do pieczenia. Skrop różyczki łyżką oliwy z oliwek i dokładnie rozsmaruj tłuszcz dłońmi lub silikonowym pędzelkiem. Posyp kalafior kurkumą, solą i kminkiem. Na koniec skrop całość drugą łyżką oliwy, tym razem bez rozsmarowywania.
Wstaw kalafior do piekarnika nastawionego na 230 st. Celsjusza. Piecz go przez 40-45 minut, do ładnego zrumienienia, a nawet delikatnego zwęglenia w niektórych miejscach.
Przygotuj sos. Jeśli nie dysponujesz pastą tahini, przygotuj ją samodzielnie poprzez uprażenie sezamu na suchej patelni przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj go do uzyskania gęstego kremu. Pastę tahini wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu kalafiora pieczonego w całości z piekarnika, odstaw go do przestudzenia na 5 minut. Następnie możesz polać go przygotowanym sosem i udekorować siekaną natką pietruszki.