Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta zasmażana z boczkiem i cebulą to pyszny dodatek do ziemniaków i kotleta. W Wielkopolsce jest to bardzo popularna jarzynka szczególnie serwowana do pieczonej kaczki, gęsi lub zrazów. W wersji świątecznej przyprawiamy ją cynamonem, goździkiem i dodajemy do niej suszoną żurawinę. Na co dzień wystarczy cebula i boczek wędzony.
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 13
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 23
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 2599
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 263
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 13
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 23
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 2599
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 263
Składniki
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę i wsypujemy sól.
Garnek przykrywamy pokrywką, gotujemy kapustę pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, około 25-30 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na tłuszczu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie, gotujemy jeszcze chwilę i jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i cukrem do smaku, ewentualnie odrobiną soli. Posypujemy kapustę posiekaną natkę.
Kapusta czerwona z boczkiem zasmażana gotowa!