Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta zasmażana z boczkiem i cebulą to pyszny dodatek do ziemniaków i kotleta. W Wielkopolsce jest to bardzo popularna jarzynka szczególnie serwowana do pieczonej kaczki, gęsi lub zrazów. W wersji świątecznej przyprawiamy ją cynamonem, goździkiem i dodajemy do niej suszoną żurawinę. Na co dzień wystarczy cebula i boczek wędzony.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22699
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15066
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4810
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45141
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 694
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22699
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15066
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4810
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45141
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 694
Składniki
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę i wsypujemy sól.
Garnek przykrywamy pokrywką, gotujemy kapustę pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, około 25-30 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na tłuszczu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie, gotujemy jeszcze chwilę i jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy pieprzem, octem lub sokiem z cytryny i cukrem do smaku, ewentualnie odrobiną soli. Posypujemy kapustę posiekaną natkę.
Kapusta czerwona z boczkiem zasmażana gotowa!