Do góry

Sałatki Przepis na:

Kapusta po grecku do grilla

Kapusta po grecku do grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5966

Dodano:

Odsłon: 1340

Najbardziej popularna i najsmaczniejsza grecka surówka, która smakuje nie tylko do grilla, ale do greckich dan, do ryb i ogólnie jako dodatek do obiadu. Kto chce, moze jak w oryginalnym greckim przepisie dodac jeszcze odrobine pokrojonej zielonej papryki.

Składniki

  • 1 kapusta jaroma
  • 3 szalotki
  • 350 ml octu ziołowego
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 500 ml gazowanej wody mineralnej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapusta po grecku do grilla

Przygotowanie

  1. Do tej surówki uzywam kapusty jaroma, która w przeciwienstwie do zwyklej białej kapusty jest bardziej płaska i ma lagodniejszy smak, ale mozna oczywiscie uzyc tradycyjnej bialej kapusty. Jesli przyrzadzamy cala tradycyjna biala kapuste, nalezy zwiekszyc pozostale skladniki o ok. 50%, poniewaz biala kapusta jest wieksza i ciezsza.
    Przekroic kapuste na pól i usunac glaba, a nastepnie poszatkowac. Drobno posiekac szalotki i natke pietruszki. Wymieszac pozostale skladniki na marynate.
    Do kapusty dodac szalotki, posiekana pietruszke i zalac marynata. Przykryc wszystko talerzykiem o srednicy mniejszej niz miska i polozyc na nim ciezki przedmiot np. mozdzierz. Marynata powinna zakrywac calkowicie kapuste. Wstawic do lodówki na 24 godziny. Im dluzej przetrzymamy kapuste w marynacie, tym bedzie smaczniejsza.

  2. Gdy surówka bedzie gotowa, odlac wiekszosc plynu i podac ja do grilla lub jako dodatek do obiadu.

  3. Pozostala surówke mozna przechowywac do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamknietym sloiku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń