Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej popularna i najsmaczniejsza grecka surówka, która smakuje nie tylko do grilla, ale do greckich dan, do ryb i ogólnie jako dodatek do obiadu. Kto chce, moze jak w oryginalnym greckim przepisie dodac jeszcze odrobine pokrojonej zielonej papryki.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 28
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 28
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Składniki
Do tej surówki uzywam kapusty jaroma, która w przeciwienstwie do zwyklej białej kapusty jest bardziej płaska i ma lagodniejszy smak, ale mozna oczywiscie uzyc tradycyjnej bialej kapusty. Jesli przyrzadzamy cala tradycyjna biala kapuste, nalezy zwiekszyc pozostale skladniki o ok. 50%, poniewaz biala kapusta jest wieksza i ciezsza. Przekroic kapuste na pól i usunac glaba, a nastepnie poszatkowac. Drobno posiekac szalotki i natke pietruszki. Wymieszac pozostale skladniki na marynate. Do kapusty dodac szalotki, posiekana pietruszke i zalac marynata. Przykryc wszystko talerzykiem o srednicy mniejszej niz miska i polozyc na nim ciezki przedmiot np. mozdzierz. Marynata powinna zakrywac calkowicie kapuste. Wstawic do lodówki na 24 godziny. Im dluzej przetrzymamy kapuste w marynacie, tym bedzie smaczniejsza.
Gdy surówka bedzie gotowa, odlac wiekszosc plynu i podac ja do grilla lub jako dodatek do obiadu.
Pozostala surówke mozna przechowywac do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamknietym sloiku.