Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 379 Ocena: 7353
Dodano: 06.06.2020
Odsłon: 17331
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Do tej surówki uzywam kapusty jaroma, która w przeciwienstwie do zwyklej białej kapusty jest bardziej płaska i ma lagodniejszy smak, ale mozna oczywiscie uzyc tradycyjnej bialej kapusty. Jesli przyrzadzamy cala tradycyjna biala kapuste, nalezy zwiekszyc pozostale skladniki o ok. 50%, poniewaz biala kapusta jest wieksza i ciezsza.
Przekroic kapuste na pól i usunac glaba, a nastepnie poszatkowac. Drobno posiekac szalotki i natke pietruszki. Wymieszac pozostale skladniki na marynate.
Do kapusty dodac szalotki, posiekana pietruszke i zalac marynata. Przykryc wszystko talerzykiem o srednicy mniejszej niz miska i polozyc na nim ciezki przedmiot np. mozdzierz. Marynata powinna zakrywac calkowicie kapuste. Wstawic do lodówki na 24 godziny. Im dluzej przetrzymamy kapuste w marynacie, tym bedzie smaczniejsza.
Gdy surówka bedzie gotowa, odlac wiekszosc plynu i podac ja do grilla lub jako dodatek do obiadu.
Pozostala surówke mozna przechowywac do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamknietym sloiku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

BEATA1978 16 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Fajna surówka. Jeszcze nie próbowałam tej odmiany kapusty. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 08 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Super przepis:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 07 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Najsmaczniejsza "robote" robi tu chyba ocet ziołowy. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 06 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Świetna.3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 06 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis3 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 06 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Wow. O takiej kapuście nie słyszałem. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz