Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowo obok karpia smażonego, kolejne danie, które pojawia się na stole u nas podczas kolacji wigilijnej. Sos z suszonych grzybków z lasu obok działki moich rodziców. Kapusta – wyrób własny.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3050
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 57
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3050
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 57
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowanie SOSU GRZYBOWEGO: 1. Suszone grzyby sparzyć i namoczyć 3 h (na noc) 2. Odcedzić i posiekać 3. Ugotować bulion warzywny (marchew, seler, sól, przyprawa do zupy, lubczyk) 4. Włoszczyznę wyjąć, bulion warzywny połączyć z wywarem grzybowym (zlać z góry, nie do samego dołu, bo może być na dnie trochę piasku z grzybów). Mamy bazę do zupy grzybowej i sosu razem. 5. Odlać trochę bazy, dodać grzyby i masło. Przyprawić do smaku. 6. Zaklepać śmietaną i ewentualnie mąką (lub sosem grzybowym).
Przygotowanie KAPUSTY* ZASMAŻANEJ: 1. Na dno rondla włożyć smalec gęsi lub kaczy i włożyć kapustę. Dodać pieprz i ewentualnie suszone grzybki. Smażyć ok. 30 min. 2. Potem oprószyć mąką wrocławską i wymieszać. Smażyć jeszcze 10 min. *przepis na kapustę domową kiszoną: Kiszona kapusta domowa
Podawać polaną sosem grzybowym. Smacznego:)