Do góry

Sałatki Przepis na:

Kapusta z sosem grzybowym

Kapusta z sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1425

Dodano:

Odsłon: 389

Obowiązkowo obok karpia smażonego, kolejne danie, które pojawia się na stole u nas podczas kolacji wigilijnej. Sos z suszonych grzybków z lasu obok działki moich rodziców. Kapusta – wyrób własny.

Składniki

  • Kapusta kiszona domowa (1 kg)
  • Grzyby suszone (200g)
  • Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, lubczyk)
  • Śmietana UHT 12% (0,5 l)
  • Masło (100g)
  • Smalec gęsi lub kaczy ( 1 Łyżka) lub olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, mąka (do zagęszczenia) lub fix sos grzybowy.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta z sosem grzybowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie SOSU GRZYBOWEGO:
    1. Suszone grzyby sparzyć i namoczyć 3 h (na noc)
    2. Odcedzić i posiekać
    3. Ugotować bulion warzywny (marchew, seler, sól, przyprawa do zupy, lubczyk)
    4. Włoszczyznę wyjąć, bulion warzywny połączyć z wywarem grzybowym (zlać z góry, nie do samego dołu, bo może być na dnie trochę piasku z grzybów). Mamy bazę do zupy grzybowej i sosu razem.
    5. Odlać trochę bazy, dodać grzyby i masło. Przyprawić do smaku.
    6. Zaklepać śmietaną i ewentualnie mąką (lub sosem grzybowym).

  2. Przygotowanie KAPUSTY* ZASMAŻANEJ:
    1. Na dno rondla włożyć smalec gęsi lub kaczy i włożyć kapustę. Dodać pieprz i ewentualnie suszone grzybki. Smażyć ok. 30 min.
    2. Potem oprószyć mąką wrocławską i wymieszać. Smażyć jeszcze 10 min.

    *przepis na kapustę domową kiszoną: Kiszona kapusta domowa

  3. Podawać polaną sosem grzybowym. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń