Do góry

Sałatki Przepis na:

Kasza gryczana z dynią i suszonymi pomidorami

Kasza gryczana z dynią i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 608 Ocena: 4831

Dodano:

Odsłon: 195

Po świąteczno-noworocznym obżarstwie postawiłam na prosta jarską sałatkę z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów i pieczonej dyni.

Składniki

  • dynia 1/2 średniej szt
  • suszone pomidory 1/2 słoika /10-15 szt/
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • suszona bazylia do smaku
  • chili do smaku
  • oliwa z suszonych pomidorów
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kasza gryczana z dynią i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Dynię oczyszczamy z miękkiej części z pestkami i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pokrojoną dynię, skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów /lub zwykłą/ i oprószamy przyprawami /powinna być lekko pikantna/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C i pieczemy do miękkości - u mnie było to 45 min ale wszystko zależy od wielkości kawałków i gatunku dyni.
    Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną/gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy.
    Suszone pomidory odsączamy i kroimy w paski lub kostkę.
    Porcje kaszy gryczanej układamy na talerzu, na niej kawałki pieczonej dyni i pokrojone pomidory. Całość skrapiamy oliwą pozostałą po pieczeniu dyni lub z oliwy po suszonych pomidorach.
    Sałatkę możemy podawać lekko ciepłą lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń