Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po świąteczno-noworocznym obżarstwie postawiłam na prosta jarską sałatkę z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów i pieczonej dyni.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1974
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421273
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2009
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1974
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421273
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2009
Składniki
Dynię oczyszczamy z miękkiej części z pestkami i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pokrojoną dynię, skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów /lub zwykłą/ i oprószamy przyprawami /powinna być lekko pikantna/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C i pieczemy do miękkości - u mnie było to 45 min ale wszystko zależy od wielkości kawałków i gatunku dyni. Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną/gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy. Suszone pomidory odsączamy i kroimy w paski lub kostkę. Porcje kaszy gryczanej układamy na talerzu, na niej kawałki pieczonej dyni i pokrojone pomidory. Całość skrapiamy oliwą pozostałą po pieczeniu dyni lub z oliwy po suszonych pomidorach. Sałatkę możemy podawać lekko ciepłą lub na zimno.