Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuskus kojarzy mi się bardzo imprezowo. Jest ekspresowy w przygotowaniu. Ciężko go zepsuć. I pasuje do wszystkiego. Dlatego chyba staje się trochę jak sałatka jarzynowa z majonezem /chyba niektórzy nazywają ją rosyjską?/ - klasyka zimnego bufetu. Dodaję do niego tuńczyka, jakieś mięso – na przykład z wczorajszego obiadu, jajo. Jakieś warzywo, owoc, szybki dressing i gotowe.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Bulion zagotowuję i zalewam kuskus do około 1 cm nad powierzchnię kaszy /tak samo postępujemy z wrzątkiem; jak przygotowuję kuskus metodą wrzątku, dodaję do niego łyżkę masła/. Przykrywam i odstawiam na bok.
Pieczarki /użyłam niewielkich/ myję, kroję na ćwiartki. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, solę, pieprzę. Wlewam około 100 ml bulionu. Kurczaka obieram i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do pieczarek. Śmietanę łączę z łyżką lub dwoma ciepłego bulionu, zalewam kurczaka. Podgrzewam i dodaję zioła.
Kuskus mieszam i odstawiam jeszcze na minutę, dwie /bez przykrycia/. Łączę z kurczakiem i sosem pieczarkowym. Odstawiam na bok.
Groszek i kukurydzę odsączam. Paprykę oczyszczam i kroję w średniej wielkości kostkę. Dodaję warzywa i majonez do kuskus i mieszam dokładnie, do połączenia składników. Przyprawiam, dodaję natkę pietruszki.