Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuskus kojarzy mi się bardzo imprezowo. Jest ekspresowy w przygotowaniu. Ciężko go zepsuć. I pasuje do wszystkiego. Dlatego chyba staje się trochę jak sałatka jarzynowa z majonezem /chyba niektórzy nazywają ją rosyjską?/ - klasyka zimnego bufetu. Dodaję do niego tuńczyka, jakieś mięso – na przykład z wczorajszego obiadu, jajo. Jakieś warzywo, owoc, szybki dressing i gotowe.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Bulion zagotowuję i zalewam kuskus do około 1 cm nad powierzchnię kaszy /tak samo postępujemy z wrzątkiem; jak przygotowuję kuskus metodą wrzątku, dodaję do niego łyżkę masła/. Przykrywam i odstawiam na bok.
Pieczarki /użyłam niewielkich/ myję, kroję na ćwiartki. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, solę, pieprzę. Wlewam około 100 ml bulionu. Kurczaka obieram i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do pieczarek. Śmietanę łączę z łyżką lub dwoma ciepłego bulionu, zalewam kurczaka. Podgrzewam i dodaję zioła.
Kuskus mieszam i odstawiam jeszcze na minutę, dwie /bez przykrycia/. Łączę z kurczakiem i sosem pieczarkowym. Odstawiam na bok.
Groszek i kukurydzę odsączam. Paprykę oczyszczam i kroję w średniej wielkości kostkę. Dodaję warzywa i majonez do kuskus i mieszam dokładnie, do połączenia składników. Przyprawiam, dodaję natkę pietruszki.