Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to czas, w którym coraz chętniej sięgamy po nieco zapomniane zimą sałatki. W sklepach pojawiają się nowalijki i coraz więcej krajowych warzyw. Słupki w termometrach idą w górę, więc z większą przyjemnością jemy dania schłodzone. W takie dni sałatki z powodzeniem wystarczają za pożywny posiłek, jeśli zjemy je z kawałkiem pieczywa. Są także świetnym dodatek do dań z rusztu, które często przyrządzamy w sezonie grillowym. Majowa sałatka z pora i jajek świetnie wpisuje się w taką wiosenną atmosferę. Można zresztą przyrządzić ją o każdej porze roku, a pięknie udekorowana stanie się ozdobą wielkanocnego stołu.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231944
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5049
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231944
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5049
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (około 7-8 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź. Cztery jajka i białka z dwóch pozostałych pokrój w kostkę. Dwa żółtka będą potrzebne do dekoracji.
Pora umyj i pokrój w półplasterki. Włóż do durszlaka i przelej wrzątkiem (zblanszuj). Dołóż do miski z jajkami. Ogórki pokrój w kostkę i połącz z jajkami i porem.
Do miski dołóż dokładnie odcedzony groszek i kukurydzę. Dodaj majonez, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę oprósz z wierzchu pokruszonymi żółtkami wymieszanymi z parmezanem. Jeśli chcesz, by prezentowała się naprawdę odświętnie, wykonaj wiosenną ozdobę, np. z zielonej części pora, łodyg koperku i konwalii wyciętych z białka jajka.