Makron ryżowy z warzywami idealny na lekki obiad kolacje lub do pracy - pyszna sałatka wegetariańska

Witam serdecznie, tym razem propozycja na przepyszną sałatkę z makronem orzo i warzywami. Sałatka idealnie nadaje się do podania na obiad, kolację lub do wzięcia do pracy. Jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno – polecam wypróbować przepis
Makron ryżowy z warzywami idealny na lekki obiad kolacje lub do pracy - pyszna sałatka wegetariańska
Składniki
- 250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały
- około 450 gramów cukinii
- jedno opakowanie mrożonego groszku z marchewką (moje opakowanie miało 450 gramów)
- 1 puszka 400 g kukurydzy
- 2 duże ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- około 2 nieduże gałązki oregano
- około 4 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- oraz olej do smażenia
- jeżeli nie mamy świeżych ziół, to możemy dać po około 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
Składniki
- 250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały
- około 450 gramów cukinii
- jedno opakowanie mrożonego groszku z marchewką (moje opakowanie miało 450 gramów)
- 1 puszka 400 g kukurydzy
- 2 duże ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- około 2 nieduże gałązki oregano
- około 4 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- oraz olej do smażenia
- jeżeli nie mamy świeżych ziół, to możemy dać po około 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano

Etapy przygotowania
Makaron orzo gotuję według przepisu na opakowaniu, a w drugim garnku gotuję mrożoną marchewkę z groszkiem, również według przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię kroję w cienkie plasterki, czosnek drobniutko kroję. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, smażę przez kilka minut lekko posoloną cukinię do miękkości. Pod koniec smażenia gdy cukinia jest już miękka dodaję czosnek i smażę jeszcze około minuty.
Gdy wszystko mam już przygotowane to do dużej miski przekładam gorący makaron, dodaję marchew z groszkiem i usmażoną cukinię z czosnkiem. Następnie dodaję odsączoną kukurydzę, oliwę, zioła jeżeli nie mamy świeżych to możemy dodać suszone), doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka makaronowa z warzywami jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13476
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 119

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 289
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13476
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 119

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 289



Składniki
- 250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały
- około 450 gramów cukinii
- jedno opakowanie mrożonego groszku z marchewką (moje opakowanie miało 450 gramów)
- 1 puszka 400 g kukurydzy
- 2 duże ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- około 2 nieduże gałązki oregano
- około 4 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- oraz olej do smażenia
- jeżeli nie mamy świeżych ziół, to możemy dać po około 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
Makaron orzo gotuję według przepisu na opakowaniu, a w drugim garnku gotuję mrożoną marchewkę z groszkiem, również według przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię kroję w cienkie plasterki, czosnek drobniutko kroję. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, smażę przez kilka minut lekko posoloną cukinię do miękkości. Pod koniec smażenia gdy cukinia jest już miękka dodaję czosnek i smażę jeszcze około minuty.
Gdy wszystko mam już przygotowane to do dużej miski przekładam gorący makaron, dodaję marchew z groszkiem i usmażoną cukinię z czosnkiem. Następnie dodaję odsączoną kukurydzę, oliwę, zioła jeżeli nie mamy świeżych to możemy dodać suszone), doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka makaronowa z warzywami jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa