Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiona odrobinę inaczej, niż nakazuje tradycja. Ale tylko odrobinę!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 850
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5454
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17719
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 850
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5454
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17719
Składniki
Ogórki należy umyć i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do miski i wymieszać z solą. Jeśli owoce mają w środku duże, twarde pestki – należy je usunąć i ewentualnie dorzucić jeszcze jednego ogórasa, żeby sałatki nie zrobiło się zbyt mało. Miskę przykryć i odstawić na kilkanaście minut.
Z ogórków odlać nadmiar płynu (w ten sposób pozbywamy się ewentualnej goryczki), dodać kwaśną śmietanę (lubię używać 18%) lub gęsty jogurt, wymieszać.
Dodać także cukier, pieprz i koperek, wymieszać ponownie. Spróbować, czy przypadkiem którejś z przypraw nie dodaliśmy zbyt mało – smak ma być harmonijny, słodkawy (ale nie słodki!), wystarczająco słony, z wyczuwalną nutą pieprzu, ale nie ostry. Wyraźnie koperkowy, mizeria po mojemu jest zielona od siekanego kopru. Nie dodaję za to kwasu – ani octu, ani soku z cytryny, wystarczy kwaskowy smak śmietany. Jeśli jednak wolisz bardziej kwaśne smaki – dodaj łyżkę octu jabłkowego albo soku z cytryny. Wymieszaną sałatkę odstawiam jeszcze na kilka minut, żeby smaki dojrzały, a następnie serwuję w miseczkach.