Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu razem z moją córeczką Zosią opracowałyśmy wyjątkowo smaczną sałatkę z paluchami krabowymi. Sałatka, którą dziś Wam przedstawię, nie tonie w morzu majonezu i śmietany. Nie zawiera wielu składników, ma bardzo delikatny sos i... spróbujcie, a sami się przekonacie! ;)
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Składniki
Ogórki obieramy ze skórki i przecinamy wzdłuż na pół. Za pomocą np. zwykłej łyżeczki wydłubujemy gniazda nasienne - one nie będą potrzebne w tej sałatce. To praktycznie sama woda, tu się nie przyda. Ogórki bez gniazd kroimy wzdłuż w cienkie paseczki (około 2mm szerokości), a następnie w poprzek, w kostkę około 2x2mm. Będą fajnie chrupały, a razem z selerem miło nas orzeźwią ;)
Ananasa kroimy bardzo cienko, tak, by kawałeczki były niemal przezroczyste. Paluszki krabowe kroimy w plasterki około 2mm grubości. Tak samo jak paluszki kroimy seler - w 2mm plasterki. Kukurydzę Bonduelle odsączamy i dodajemy do sałatki. Dodajemy pokrojone ogórki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sos: w szklance łączymy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej soli lub pieprzu - kierujemy się własnym smakiem. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Podajemy w łódeczkach z ogórków: wydrążamy gniazda nasienne tak, jak robiliśmy to na początku i lekko ścinamy ściankę ogórka, by nie telepał się na boki. Gwarantuję, że taka przystawka, choć dziecinnie prosta, zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! :)