Do góry

Sałatki Przepis na:

Panzanella

Panzanella

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3891

Dodano:

Odsłon: 4473

Sprzedam Wam patent na ich pyszne wykorzystanie. Panzanella, bo o niej mowa, to genialna włoska, a konkretnie toskańska, sałatka z soczystych pomidorów i chleba. Idealna na lato do grilla, czy lekkiego obiadu.

Składniki

  • około 1 kg pomidorów (zwykłych, koktajlowych, różnych kolorów, wielkości, itd.)
  • 3-4 kromki chleba
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy do niej rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmażamy, a później dorzucamy pokrojony chleb. Smażymy na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące. Z gotowych usuwamy czosnek i rozmaryn, pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je dowolnie na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Pozostały czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą.

    Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń