Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone warzywa korzeniowe, pełne aromatu i pięknego zapachu unoszącego się w całym domu, mogą być idealnym zdrowym posiłkiem lub dodatkiem do dania głównego. Świetnie komponują się z ziemniaczanym purée albo kolorową sałatką.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 332
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 120
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 47
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 169
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 332
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 120
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 47
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 169
Składniki
Wszystkie warzywa obierz. Marchewki zostaw w całości, jeśli są małe i cienkie. Jeśli trafiły ci się większe okazy to przekrój je najpierw wzdłuż, a potem jeszcze raz, aby uzyskać słupki. Tak samo zrób z pietruszkami. Korzeń selera pokrój na mniejsze kawałki. Cebule posiekaj w piórka. Bataty też pokrój drobniej.
Teraz rozłóż wszystkie warzywa na głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem albo w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obierz i zetrzyj, wyłóż równomiernie na warzywa. Skrop oliwą i podsyp rozmarynem, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem. Delikatnie zamieszaj ręką, aby przyprawy obtoczyły każde warzywo.
Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 30-35 minut.