Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to szybka, zdrowa i sycąca propozycja – idealna na lunch, lekką kolację, a także doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest świeża, lekko słodka za sprawą kukurydzy oraz wyrazista w smaku dzięki czerwonej cebuli. Tuńczyk i jajka czynią ją wyjątkowo pożywną – to źródła pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Przygotowanie tej prostej sałatki zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy połączyć składniki i dodać sos – klasyczny na bazie musztardy lub, w wersji świątecznej, z dodatkiem majonezu.
Miska, deska, nóż do krojenia
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 185
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 185
Składniki
Przygotuj miskę. Sałatę opłucz w wodzie i porwij na mniejsze części. Ogórka pokrój w drobną kostkę.
Ugotuj jajka w osolonej wodzie, dzięki temu skorupka będzie lepiej odchodzić od jajka. Gotuj jajka przez 8-9 minut (w rozmiarze L). Gotowe jajka wyłóż z garnka i zalej zimną wodą. Gdy jajka przestygną pokrój je na 4 części (krojąc najpierw wzdłuż przez połowę, a następnie jeszcze raz przez połowę).
Umyj pomidory pod bieżącą wodą. Pomidory pokrój w ten sam sposób co jajka.
Tuńczyka odsącz, a następnie rozdrobnij widelcem. Odsącz również kukurydzę z puszki.
Cebulę pokrój w kostkę lub piórka. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie w misce, jajka dodaj na sam koniec, aby się nie rozpadły. Możesz doprawić z wierzchu całość solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
W miseczce wymieszaj składniki na sos musztardowy. Pamiętaj, aby doprawić sos. Dodaj łyżkę wody.
Wlej sos do miski i wymieszaj ze wszystkimi składnikami.
Jeśli preferujesz bardziej śmietanowe sosy. Połącz jogurt naturalny z majonezem, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać posiekany koperek, albo posypać koperkiem wierzch sałatki.
Sałatkę z tuńczykiem i jajkiem podawaj z grzankami, bagietką lub na większych liściach sałaty.