Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym państwu przypomnieć przepis na przepyszne śledzie z rodzynkami. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam, bo są naprawdę bardzo smaczne.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 821
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 282
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 821
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 282
Składniki
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowanie sałatki je moczę. Śledzie przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny, i w między czasie wymieniam kilka razy wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję pozostałe składniki: Rodzynki mam dość duże, więc przekrawam je na pół. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję, miód, rodzynki, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut, następnie odstawiam do wystudzenia.
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki. Do śledzi dodaję podsmażone składniki, dokładnie mieszam i odstawiam przynajmniej na godzinę, żeby sałatka przeszła smakiem. Śledzie z rodzynkami są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa