Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna sałatka z rukolą, grillowanym halloumi, czosnkiem i żółtą papryką, idealną do dań z grilla, ale możesz zjeść tylko ją i też będziesz najedzony. Jest lekka i pożywna, a na talerzu wygląda wyjątkowo kolorowo. Wystarczy, że podpieczesz warzywa i ser halloumi na grillu i masz pyszną sałatkę! Dodaj do
grill
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 875
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 303
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 875
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 303
Składniki
Umyj rukolę pod bieżącą wodą i osusz. Zrób to wcześniej, aby zdążyła przeschnąć.
Przygotuj warzywa na grilla. Żółtą paprykę pokrój w większe paski. Halloumi pokrój w plastry na ok. 1 cm. Czosnek przekrój wzdłuż na pół (nie musisz go obierać). Obmyj bakłażan i pokrój na plastry na ok. 1 cm.
Na rozgrzanym grillu połóż bakłażana, paprykę oraz halloumi. Czosnek również krótko zgrilluj. Możesz warzywa pokropić delikatnie oliwą, ale wtedy szybciej się zgrillują z zewnątrz. Dopraw solą i pieprzem.
Ser halloumi grilluj z obu stron na delikatnie złoty kolor. Zrobi się dość szybko. Warzywa grilluj do miękkości.
Na talerz przełóż rukolę, a następnie poukładaj warzywa z grilla. Wyciśnij czosnek.
Wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, łyżeczkę miodu. Sos dodaj do grillowanych warzyw i halloumi. Możesz zmiksować też miód z sokiem cytryny i odrobiną musztardy, albo sosem tzatziki.