Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tylko chrupiące, piękne liście sałaty do obiadu. Gładki sos rozpływający się na podniebieniu i bardzo delikatna woń czosnku...to jest pyszne.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 519
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 519
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, wodę. Dodać miód, sól i pieprz. Zakręcić szczelnie przykrywkę i potrząsać kilka razy. Żeby składniki dobrze się połączyły. Sałatę rozłożyć na pojedyncze liście. Jeśli są duże, to porozrywać. Dokładnie umyć i mocno odwirować, żeby pozbyć się każdej kropli wody. Salaterkę od środka natrzeć ząbkiem czosnku. Czosnek przekroić tak, żeby miał dużą powierzchnię smarowania. Włożyć do salaterki sałatę i kilka razy bardzo delikatnie obrócić. Dodać sos tuż przed podaniem i jeszcze delikatnie poruszyć sałatą, żeby nie zniszczyć liści. Smacznego. Porady Sos z tych składników można wzbogacić np. musztardą, ziołami. Sok z cytryny można zastąpić np. octem jabłkowym. Zamiast miodu można dodać np. cukier trzcinowy.