Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W tym przypadku pominęliśmy oliwki, a kawałki fety stały się elementem sosu. Dzięki temu sałatka jest jednocześnie soczysta i kremowa. Świetnie nadaje się jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Do przygotowania sałatki potrzebujesz ogórków i pomidorów w podobnych ilościach. Najlepsze ogórki do te jędrne i młode, bez większych gniazd nasiennych. Wybierając pomidory, sięgnij po te o zwartym miąższu.
Ogórki i pomidory umyj, po czym pokrój w podobnej wielkości kostkę. Nie obieraj ze skórki, a sałatka będzie bardziej chrupiąca. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Zostaw na desce, lekko posól, wymieszaj i odłóż na 5 minut. Po tym czasie przełóż cebulę do warzyw.
W oddzielnej misce rozgnieć widelcem ser feta, dodaj jogurt oraz dopraw czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Ze względu na wysoki poziom słonego smaku w fecie dodatkowe solenie może być zbędne. Powstałym sosem polej warzywa, dorzuć posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki i wymieszaj do połączenia składników.
Sałatkę ateńską podawaj od razu po przygotowaniu.