Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, ale także jako szybki lunch do pracy czy szkoły. Dostarcza witamin i minerałów, ale również białka, które zapewnia uczucie sytości na długi czas. Wszystkie składniki są połączone delikatnym winegretem, który podkręca smak sałatki i sprawia, że zniknie ona w talerzy w mgnieniu oka.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 926
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 926
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, odcedź je, przelej zimną wodą i ostudź. Następnie obierz i pokrój białka na długie paski, a żółtka drobno posiekaj. Możesz jajka ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu, co ułatwi ci późniejsze usuwanie skorupek.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Kapustę pekińską i zieloną cebulkę drobno posiekaj. Koperek także drobno poszatkuj.
Pomidorki koktajlowe przedziel na pół.
Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing.
W niewielkiej miseczce połącz musztardę, ocet oraz sól i pieprz.
Powoli dodawaj oliwę, wlewając ją równomiernym strumieniem, mieszając cały czas energicznie, aż powstanie gęsta emulsja.
Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość delikatnie przemieszaj.
Sałatkę bałtycką wstaw do lodówki na ok. 30 minut, by smaki się połączyły. Danie podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj je w ciągu 3 dni.