Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka bankietowa

Przepis dnia 2018-02-24
Sałatka bankietowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 144128

Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników. Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam.

Składniki

  • 15 dag sera żółtego edamski lub gouda
  • 6 jajek
  • 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
  • 1 mała cebula
  • Kawałek pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili
  • 1 puszka groszku
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy
  • Pęczek cienkiego szczypiorku
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka bankietowa

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
    Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
    Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
    Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
    ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń