Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka bankietowa

Przepis dnia 2018-02-24
Sałatka bankietowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 140874

Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników. Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam.

Składniki

  • 15 dag sera żółtego edamski lub gouda
  • 6 jajek
  • 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
  • 1 mała cebula
  • Kawałek pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili
  • 1 puszka groszku
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy
  • Pęczek cienkiego szczypiorku
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
    Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
    Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
    Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
    ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń