Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka białostocka to pyszne danie, w którym główne skrzypce grają buraki gotowane z marchewką i ziemniakami. Dzięki długiemu okresowi leżakowania smaki są idealnie połączone. Choć jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, to warto wypróbować tę propozycję, szczególnie do dań mięsnych z wieprzowiną czy kurczakiem. Dodatkowo jest bardzo lekka – nie zawiera majonezu, czym wyróżnia się wśród innych sałatek.
Składniki
Buraki obierz i włóż do dużego garnka. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj je przez ok. 20 minut. Do buraków dodaj obrane marchewki i ziemniaki w całości, a także kapustę. Gotuj przez kolejne 10 minut, a następnie garnek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia warzywa odcedź. Buraki, marchewki i ziemniaki pokrój w niewielką, równą kostkę. Przenieś je do dużej miski sałatkowej. Do sałatki dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a także fasolę, pokrojoną w piórka cebulę, oliwę i przyprawy.
Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj sałatkę lwowską natką pietruszki.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Chrzanowa sałatka wielkanocna
Sałatki
Sałatka kebabowa
Sałatki
Sałatka z porem
Sałatki
Sałatka z burakiem i jajkiem
Chrzanowa sałatka wielkanocna
Mocno chrzanowa sałatka na bazie ziemniaków i jajek. Chrupkości dodaje jej ja...
Odsłon: 5518
Sałatka kebabowa
Prosta i sycąca sałatka kebabowa bije na głowę wszystkie inne. Jeśli jeszcze...
Odsłon: 3728