Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka białostocka to pyszne danie, w którym główne skrzypce grają buraki gotowane z marchewką i ziemniakami. Dzięki długiemu okresowi leżakowania smaki są idealnie połączone. Choć jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, to warto wypróbować tę propozycję, szczególnie do dań mięsnych z wieprzowiną czy kurczakiem. Dodatkowo jest bardzo lekka – nie zawiera majonezu, czym wyróżnia się wśród innych sałatek.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 74
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4395
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 236
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 74
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4395
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 236
Składniki
Buraki obierz i włóż do dużego garnka. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj je przez ok. 20 minut. Do buraków dodaj obrane marchewki i ziemniaki w całości, a także kapustę. Gotuj przez kolejne 10 minut, a następnie garnek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia warzywa odcedź. Buraki, marchewki i ziemniaki pokrój w niewielką, równą kostkę. Przenieś je do dużej miski sałatkowej. Do sałatki dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a także fasolę, pokrojoną w piórka cebulę, oliwę i przyprawy.
Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj sałatkę lwowską natką pietruszki.