Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2233

Dodano:

Odsłon: 8961

Prosta, trzyskładnikowa sałatka o rewelacyjnym, moim zdaniem, smaku. Delikatne brokuły, wyrazisty ser i chrupiący słonecznik świetnie smakują oblane aromatycznym sosem czosnkowym.

Składniki

  • Brokuł - 1 średnia sztuka, ok. 400 g
  • Ser feta - ok. 200 g
  • Słonecznik łuskany - 4-5 łyżek
  • Sos czosnkowy:
  • Majonez - 3 łyżki
  • Jogurt naturalny lub śmietana 18% - 3 łyżki
  • Czosnek – 1,5 ząbka przeciśniętego przez praskę
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuł podzielić na małe cząstki, wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować 5 minut.

  2. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę.

  3. Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać, można zrobić to przy pomocy zakręconego słoiczka.

  4. Po wystudzeniu brokułu delikatnie wymieszać go z fetą, polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń