Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka brokułowa to sałatka warstwowa z jajkiem i serem feta. Jest sałatką prostą do przygotowania oraz bardzo smakowitą. Robię ją na różne okazje i bez okazji. W domu lubimy brokuł i jajka, to często przy weekendzie jak tylko nie zapomnę kupić brokuła taką właśnie robię. Dodatkiem do niej jest sos czosnkowy, który świetnie komponuje z całością. Robię taki sama już od lat.
Składniki
Brokuła opłukałam i podzieliłam na małe różyczki. Obgotowałam w solonej wodzie. Odsączyłam. Jajka ugotowałam na twardo.
Całe dno salaterki wyłożyłam połową części poróżyczkowanego brokuła i polałam go sosem czosnkowym. Na to wyłożyłam pokrojonego w kostkę pomidora. Na pomidora wysypałam odsączoną kukurydzę. Na kukurydzę wyłożyłam drugą część brokuła i polałam go sosem czosnkowym. Jajka ugotowane na twardo pokroiłam w kostkę i posypałam wierzch sałatki. Na to już wystarczyło wyłożyć fetę i zakończyć przekładanie sałatki posypując ją natką pietruszki. Z podanych składników zrobiłam sos czosnkowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z majonezem, jogurtem i czubricą.
Notatki: * miałam fetę pokrojoną w zalewie w oleju z ziołami, można kupić w kostce i samemu pokroić * ja osobiście nie przepadam za wielką ilością kukurydzy, można dać jej mniej jak najbardziej albo kupić małą puszkę