Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie sałatki, do których chętnie się wraca. Kolorowe, pełne świeżych składników, a wciąż proste do zrobienia. Sałatka brokułowa z jakiem i fetą to właśnie pyszna i łatwa przekąska na każdą okazję. Sałatka - ze względu na użyte składniki - jest lekka, ale jednocześnie pożywna. Zielone różyczki brokuła idealnie łączą się z kremowym jajkiem i słoną fetą, a pomidory i kukurydza dodają jej chrupkości i koloru. Całość spina jeszcze sos, który sprawia, że sałatka brokułowa wychodzi soczysta i aksamitna. Można ją zabrać do pracy, szkoły czy na uczelnię, postawić na świątecznym stole albo podać domownikom na kolację.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 648
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2810
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 925
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14555
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 648
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2810
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 925
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14555
Składniki
Podziel brokuła na różyczki, opłucz i osusz. Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 4-5 minut, aż zmięknie, ale pozostanie jędrny (al dente). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Możesz wcześniej je sparzyć, obrać ze skórki, jeśli lubisz.
Ser feta odsącz i pokrusz widelcem lub pokrój w drobną kostkę.
Natkę pietruszki przemyj i drobno poszatkuj.
Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do dużej miski przełóż brokuły, pomidory, fetę, jajka i wsyp odsączoną kukurydzę oraz natkę pietruszki. Całość zalej sosem i dokładnie przemieszaj, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Sałatkę brokułową z jajkiem i fetą wstaw do lodówki, na min. 15 - 20 minut przed podaniem.