Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie sałatki, do których chętnie się wraca. Kolorowe, pełne świeżych składników, a wciąż proste do zrobienia. Sałatka brokułowa z jakiem i fetą to właśnie pyszna i łatwa przekąska na każdą okazję. Sałatka - ze względu na użyte składniki - jest lekka, ale jednocześnie pożywna. Zielone różyczki brokuła idealnie łączą się z kremowym jajkiem i słoną fetą, a pomidory i kukurydza dodają jej chrupkości i koloru. Całość spina jeszcze sos, który sprawia, że sałatka brokułowa wychodzi soczysta i aksamitna. Można ją zabrać do pracy, szkoły czy na uczelnię, postawić na świątecznym stole albo podać domownikom na kolację.
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 382
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4959
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26462
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 382
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4959
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26462
Składniki
Podziel brokuła na różyczki, opłucz i osusz. Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 4-5 minut, aż zmięknie, ale pozostanie jędrny (al dente). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Możesz wcześniej je sparzyć, obrać ze skórki, jeśli lubisz.
Ser feta odsącz i pokrusz widelcem lub pokrój w drobną kostkę.
Natkę pietruszki przemyj i drobno poszatkuj.
Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do dużej miski przełóż brokuły, pomidory, fetę, jajka i wsyp odsączoną kukurydzę oraz natkę pietruszki. Całość zalej sosem i dokładnie przemieszaj, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Sałatkę brokułową z jajkiem i fetą wstaw do lodówki, na min. 15 - 20 minut przed podaniem.