Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałkany słyną z bogatych smaków z wykorzystaniem aromatycznej papryki, soczystych pomidorów i łagodzącego całość jogurtowego sosu. To wszystko otrzymasz w sałatce chorwackiej – bogatej, przyprawowej i smacznej. Danie jest na tyle sycące, że może stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek i być zaserwowane na lunch lub kolację.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15020
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1215
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1335
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 211
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15020
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1215
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1335
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 211
Składniki
Pracę zacznij od zamarynowania mięsa. Wymieszaj olej z suszonymi ziołami, papryką, suszonym czosnkiem i musztardą. Do marynaty włóż pokrojonego w paski kurczaka i dokładnie wymieszaj, by mieszanka przypraw pokryła mięso. Odstaw do zamarynowania na 20 minut.
Umyj papryki i pomidorki, po czym osusz. Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i ułóż na nim papryki (w całości). Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 5 minut.
Po tym czasie odwróć na drugą stronę (za pomocą szczypiec) i dołóż pomidorki (w całości) na blaszkę. Włóż warzywa na kolejne 5 minut do pieca. Po tym czasie wyjmij, włóż dwie papryki do miski i szczelnie przykryj ją arkuszem folii aluminiowej lub pokrywką. Pozostałe warzywa pozostaw do ostudzenia na powietrzu.
Po 10 minutach zdejmij pokrywkę z miski z papryką i z łatwością zdejmij skórkę. Pokrój papryki w paski i włóż do dużej miski. Dodaj wystudzone i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pozostałe dwie upieczone papryki pozostaw do dekoracji. Umyj i porwij w kawałki sałatę lodową. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na pojedyncze krążki. Posiekaj szczypiorek i przełóż wszystko do miski.
Rozgrzej łyżkę tłuszczu na dużej patelni i obsmaż kawałki piersi kurczaka ze wszystkich stron. Po lekkim wystudzeniu przełóż mięso do przygotowanych warzyw. Przełóż porcję sałatki na talerz do serwowania. W miseczce rozmieszaj jogurt grecki z sokiem z cytryny, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem, po czym polej sosem sałatkę. Sałatkę chorwacką podawaj od razu lub po lekkim schłodzeniu w lodówce.