Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Cobb to sałatka amerykańska. Za jej "ojca" uznaje się Roberta Howarda Cobba. Był on właścicielem restauracji w Los Angeles w latach 30-tych XX wieku i któregoś wieczoru po wyjściu gości naszła go ochota na kolację i na szybko stworzył sałatkę ze składników, które pozostały po całym dniu. W kuchni znalazł kawałek sera Roquefort, kawałek pieczonego kurczaka, kilka plastrów grillowanego boczku, jajka na twardo, resztkę sałaty, czerwoną cebulę, pomidora i awokado. Wszystkie składniki, grubo pokrojone ułożył w szeregach na półmisku. Do tego na szybko z musztardy, octu i oliwy przygotował sos do polania składników sałatki. I tak powstała jedna ze słynniejszych amerykańskich potraw, która dziś pojawia się w różnych wersjach na stołach całego świata.
Składniki
Pierś z kurczaka pieczemy w ulubionej marynacie, po wystudzeniu kroimy w plastry
Jajka kroimy w ćwiartki
Cebulę kroimy w piórka
Boczek wytapiamy na patelni
Pomidora kroimy w plasterki
Ser pleśniowy kroimy bądź kruszymy na drobniejsze kawałki
Awokado kroimy na cząstki
Półmisek wykładamy sałatą. Na niej układamy wszystkie pokrojone składniki. Niektórzy układają w równych szeregach. Ja ostatnio wolę nieład artystyczny:-)
Z kilku łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i łyżki octu robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Polewamy sałatkę
Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało