Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka cobb to kwintesencja amerykańskiej sałatki, która zawiera rwaną sałatę, pomidory, chrupiący bekon, grillowaną pierś z kurczaka, jajka na twardo, awokado, szczypiorek, ser roquefort oraz winegret z octu z czerwonego wina. Sałatkę po raz pierwszy przygotował Robert Cobb w restauracji w Los Angeles dla swojego gościa, aktora – Sida Graumana w 1937 r. Potrawa okazała się hitem, szybko rozprzestrzeniła się po całej Ameryce pod nazwą sałatka cobb.
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 13
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 18
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 1826
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 40
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 84
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 13
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 18
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 1826
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 40
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 84
Składniki
Na patelni na średnim ogniu podsmaż boczek z obydwu stron, aż stanie się chrupiący. Zdejmij boczek z patelni i ułóż na ręczniku papierowym do wchłonięcia tłuszczu. Gdy boczek ostygnie, pokrusz go lub pokrój na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyj i osusz, pokrój na mniejsze fragmenty, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż lub grilluj, aby mięso stało się rumiane. Możesz także usmażyć kurczaka w specjalnym papirusie z przyprawami, ale wtedy nie dodawać już soli i pieprzu. Ostygłego kurczaka pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo, następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Pomidory, awokado bez pestki i skórki oraz ser pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Sałatę porwij palcami na mniejsze fragmenty. Wszystkie elementy sałatki ułóż obok siebie na dużym talerzu.
W małej misce zmieszaj ocet, musztardę, sól i pieprz, powoli dolewaj olej i energicznie mieszaj dressing, aż się zemulguje. Następnie dodaj cukier i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Sosem możesz polać sałatkę lub podać osobno do samodzielnego częstowania.