Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka cobb to kwintesencja amerykańskiej sałatki, która zawiera rwaną sałatę, pomidory, chrupiący bekon, grillowaną pierś z kurczaka, jajka na twardo, awokado, szczypiorek, ser roquefort oraz winegret z octu z czerwonego wina. Sałatkę po raz pierwszy przygotował Robert Cobb w restauracji w Los Angeles dla swojego gościa, aktora – Sida Graumana w 1937 r. Potrawa okazała się hitem, szybko rozprzestrzeniła się po całej Ameryce pod nazwą sałatka cobb.
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8505
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 342
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5169
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4917
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45236
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8505
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 342
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5169
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4917
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45236
Składniki
Na patelni na średnim ogniu podsmaż boczek z obydwu stron, aż stanie się chrupiący. Zdejmij boczek z patelni i ułóż na ręczniku papierowym do wchłonięcia tłuszczu. Gdy boczek ostygnie, pokrusz go lub pokrój na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyj i osusz, pokrój na mniejsze fragmenty, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż lub grilluj, aby mięso stało się rumiane. Możesz także usmażyć kurczaka w specjalnym papirusie z przyprawami, ale wtedy nie dodawać już soli i pieprzu. Ostygłego kurczaka pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo, następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Pomidory, awokado bez pestki i skórki oraz ser pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Sałatę porwij palcami na mniejsze fragmenty. Wszystkie elementy sałatki ułóż obok siebie na dużym talerzu.
W małej misce zmieszaj ocet, musztardę, sól i pieprz, powoli dolewaj olej i energicznie mieszaj dressing, aż się zemulguje. Następnie dodaj cukier i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Sosem możesz polać sałatkę lub podać osobno do samodzielnego częstowania.