Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz już dość klasycznych sałatek jarzynowych, gyrosów, sałatek z surimi lub innych tradycyjnych przekąsek, które robisz na każde święto, sprawdź sałatkę coś innego. Sałatka jest inspirowana kuchnią gruzińską, dlatego główną rolę gra bakłażan. Orzechy włoskie dodają zaskakującej chrupkości, kolendra nadaje sałatce charakteru, natomiast czosnek wzmacnia pikanterię. Bakłażany możesz usmażyć (będą miały intensywniejszy smak) lub wybrać zdrowszą opcję i upiec je w piekarniku.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, wystudź, zmiel w blenderze na drobniejsze kawałki lub drobno posiekaj. Odstaw na bok. Umyj bakłażana, odetnij końce i pokrój na kawałki. Najwygodniej jest pokroić go wzdłuż na 4 części, a następnie na węższe plastry o grubości około 0,5 cm. Rozłóż bakłażany na talerzu, posól i odstaw na 20 minut. Nasmaruj dużą blachę do pieczenia olejem, wytrzyj bakłażany ręcznikiem papierowym i ułóż na blasze. Piecz około 25 minut w 180°C, aż staną się miękkie. Bakłażany możesz także obsmażyć na patelni z dwóch stron, a potem odłożyć na ręcznik papierowy, by wchłonęły tłuszcz. Ostudzone bakłażany pokrój w kostkę. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu z kozieradką lub zmiażdż ziarna nożem.
Umyj, osusz, drobno posiekaj kolendrę lub natkę pietruszki i wsyp do dużej miski. Następnie dodaj mielone orzechy i wymieszaj. Dodaj śmietanę albo śmietanę z majonezem, przesiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, dodaj bakłażany, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz przemieszaj. Podawaj sałatkę udekorowaną zieleniną. Podawaj od razu lub po wcześniejszych schłodzeniu.