Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz już dość klasycznych sałatek jarzynowych, gyrosów, sałatek z surimi lub innych tradycyjnych przekąsek, które robisz na każde święto, sprawdź sałatkę coś innego. Sałatka jest inspirowana kuchnią gruzińską, dlatego główną rolę gra bakłażan. Orzechy włoskie dodają zaskakującej chrupkości, kolendra nadaje sałatce charakteru, natomiast czosnek wzmacnia pikanterię. Bakłażany możesz usmażyć (będą miały intensywniejszy smak) lub wybrać zdrowszą opcję i upiec je w piekarniku.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 525
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 525
Składniki
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, wystudź, zmiel w blenderze na drobniejsze kawałki lub drobno posiekaj. Odstaw na bok. Umyj bakłażana, odetnij końce i pokrój na kawałki. Najwygodniej jest pokroić go wzdłuż na 4 części, a następnie na węższe plastry o grubości około 0,5 cm. Rozłóż bakłażany na talerzu, posól i odstaw na 20 minut. Nasmaruj dużą blachę do pieczenia olejem, wytrzyj bakłażany ręcznikiem papierowym i ułóż na blasze. Piecz około 25 minut w 180°C, aż staną się miękkie. Bakłażany możesz także obsmażyć na patelni z dwóch stron, a potem odłożyć na ręcznik papierowy, by wchłonęły tłuszcz. Ostudzone bakłażany pokrój w kostkę. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu z kozieradką lub zmiażdż ziarna nożem.
Umyj, osusz, drobno posiekaj kolendrę lub natkę pietruszki i wsyp do dużej miski. Następnie dodaj mielone orzechy i wymieszaj. Dodaj śmietanę albo śmietanę z majonezem, przesiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, dodaj bakłażany, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz przemieszaj. Podawaj sałatkę udekorowaną zieleniną. Podawaj od razu lub po wcześniejszych schłodzeniu.