Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 947

Dodano:

Odsłon: 787

Sałatka grecka składa się przede wszystkim z sera feta i warzyw świeżych sezonowych. Najlepsza do niej jest oryginalna feta owczo-kozia lub czysto kozia. Sery te maja zwartą strukturę i nie kruszą się. Sery kanapkowo-sałatkowe z mleka krowiego „mażą się” i rozpadają dlatego ich nie polecam. Sałatki nie trzeba doprawiać gdyż feta jest serem solankowym (dojrzewa w solance) a co za tym idzie jest słona.

Składniki

  • Ser feta oryginalny (owczo-kozi) lub ser sałatkowo-kanapkowy kozi (1 opak.)
  • Pomidor (2-3 szt.)- najlepiej malinowy lub lima
  • Ogórek zielony (1 szt.)
  • Kukurydza słodka (2-3 łyżki)
  • Oliwki czarne lub zielone (3-4 łyżki)
  • Sałata rzymska lub lodowa (3-4 liście)
  • Bazylia (kilka liści)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ser feta odcedzam z zalewy i kroję w kostkę.
    2. Pomidory sparzam i obieram ze skórek. Kroję w kostkę lub księżyce.
    3. Kukurydzę odcedzam.
    4. Sałatę myję i kroję w kawałki.
    5. Ogórka obieram i kroję w plasterki lub półplasterki.

  2. Wszystkie składniki mieszam dodaję listki bazylii i gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń