Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka grecka z kurczakiem to klasyk kuchni śródziemnomorskiej, do którego istnieje tak wiele przepisów, jak różnych kucharzy. W tej wersji świeżym warzywom towarzyszy mocny w smaku parmezan i klasyczny sos grecki.
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 455
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2788
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 751
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 455
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2788
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 751
Składniki
Przygotuj kurczaka. Z jogurtu odłóż 2 łyżki na później. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w skośne kawałki. W misce wymieszaj pozostały jogurt, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Włóż kurczaka i całość dobrze wymieszaj, by mięso było dokładnie pokryte marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Włóż kurczaka po strzepnięciu nadmiaru marynaty. Smaż, nie mieszając, po 5 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Odłóż mięso na bok.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oregano, czosnek, sól i pieprz. Energicznie ubijając, wlewaj powoli oliwę z oliwek. Dressing powinien się zagęścić.
Przygotuj sałatkę. Na patelni po smażeniu kurczaka podsmaż pokrojony w drobną kostkę chleb do zrumienienia. Zdejmij grzanki i połóż plastry boczku. Usmaż je na chrupko, a następnie zdejmij je i odłóż na papierowe ręczniki. W dużej misce lub na szerokim talerzu umieść porwane oba rodzaje sałaty. Dodaj posiekaną szalotkę, pokrojone na pół pomidorki, grzanki oraz kurczaka. Zalej całość sosem w ilości jakiej lubisz i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu sałatki greckiej z kurczakiem poukładaj płatki parmezanu i przykryj je kilkoma plasterkami boczku. Całość skrop jogurtem naturalnym odłożonym na początku. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.